en-USro-RO

| Login
20 aprilie 2021

Lectionarul Roman

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

LECTURA I

Fiindcă n-ai păzit legământul meu, voi lua de la tine împărăţia, totuşi voi lăsa o seminţie fiului tău de dragul slujitorului meu, David.

Citire din cartea întâi a Regilor 11,4-13

4 Când Solomon a îmbătrânit, femeile sale l-au atras spre zei străini şi inima sa nu mai aparţinea în întregime Domnului, cum fusese inima tatălui său, David. 5 Solomon o cinstea pe Astarte, zeiţa sidonienilor şi pe Milcom, idolul amoniţilor. 6 Solomon a făcut ceea ce este rău în ochii Domnului şi nu i-a fost credincios în toate, ca tatăl său David; 7 el a zidit, pe muntele de la răsărit de Ierusalim un sanctuar pentru Camoş, idolul moabiţilor, şi un altul pentru Milcom, idolul amoniţilor. 8 Aşa a făcut şi pentru alţi zei, ca toate femeile lui străine să poată oferi tămâie şi jertfe zeilor lor. 9 Domnul s-a mâniat pe Solomon, pentru că s-a îndepărtat de Domnul Dumnezeul lui Israel care i se arătase de două ori 10 şi îi poruncise să nu cinstească alţi zei; dar Solomon n-a ascultat de porunca Domnului. 11 Domnul i-a spus lui Solomon: „Pentru că te-ai purtat în acest fel, pentru că n-ai respectat legământul meu şi n-ai păzit legile mele, eu îţi voi lua regatul şi îl voi da unuia dintre slujitorii tăi. 12 Cu toate acestea, de dragul tatălui tău David, nu voi face aceasta în timpul vieţii tale, ci voi lua regatul din mâna fiului tău. 13 Dar nu-i voi lua tot regatul: de dragul slujitorului meu David şi de dragul Ierusalimului, cetatea pe care am ales-o, voi lăsa o seminţie fiului tău”.

Cuvântul Domnului

 

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 105,3-4.35-36.37 şi 40 (R.: 4a)

R.: Aminteşte-ţi de noi, Doamne, din iubire faţă de poporul tău.

3 Fericiţi sunt cei care păzesc Legea,

cei care înfăptuiesc întotdeauna dreptatea.

4 Aminteşte-ţi de noi, Doamne, din iubire faţă de poporul tău!

Nu uita de mine şi vizitează-mă cu ajutorul tău. R.

 

35 Părinţii noştri s-au amestecat cu neamurile păgâne

şi au învăţat obiceiurile lor,

36 s-au închinat la idolii lor,

care au fost pentru ei cauză de poticnire. R.

 

37 Şi-au jertfit fiii şi fiicele la demon.

40 Atunci Domnul s-a aprins de mânie împotriva poporului său,

i s-a făcut silă de moştenirea sa. R.

 

ALELUIA Iac 1,21

(Aleluia) Primiţi cu umilinţă cuvântul semănat în voi, căci el poate să vă mântuiască. (Aleluia)

 

EVANGHELIA

Căţeii mănâncă firimiturile care cad de pe masa copiilor.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 7,24-30

În acel timp, 24 Isus s-a dus în ţinutul Tirului şi al Sidonului. El a intrat într-o casă, şi voia ca nimeni să nu ştie că se află acolo, dar n-a reuşit să se ascundă. 25 Pentru că mama unei fetiţe stăpânite de un duh rău a auzit de el, a venit imediat şi s-a aruncat la picioarele lui. 26 Această femeie, care era păgână, de naţionalitate siro-feniciană, i-a cerut lui Isus să-l alunge pe diavol din fiica sa. 27 El i-a spus: „Lasă, întâi să se sature copiii, căci nu-i bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci la câini”. 28 Dar ea i-a replicat: „Doamne, dar şi căţeii mănâncă firimiturile care cad de pe masa copiilor”. 29 Atunci Isus i-a spus: „Pentru acest cuvânt îţi spun: du-te, diavolul a ieşit din fiica ta!” 30 Ea s-a întors acasă şi a găsit copila întinsă pe pat: diavolul ieşise din ea!

Cuvântul Domnului