en-USro-RO

| Login
22 aprilie 2021

Lectionarul Roman

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

LECTURA I

Înainte de toate lucrurile a fost creată înţelepciunea.

Citire din cartea lui Ben Sirah 1,1-10

1 Toată înţelepciunea vine de la Domnul şi rămâne la el pentru totdeauna. 2 Nisipul mărilor, picăturile de ploaie şi zilele veşniciei, cine le-ar putea măsura? 3 Înălţimea cerului, întinderea pământului, adâncimea abisului şi înţelepciunea cine le-ar putea măsura? 4 Înainte de toate lucrurile a fost creată înţelepciunea; cunoaşterea adâncă a tuturor lucrurilor este din veşnicie. 5 Izvorul înţelepciunii este cuvântul lui Dumnezeu din înălţimi şi căile ei sunt porunci veşnice. 6 Cui i-a fost descoperită rădăcina înţelepciunii? Cine cunoaşte gândurile ei? 7 Unul singur este înţelept şi foarte de temut: cel care şade pe tronul său. 8 Domnul este cel care a creat înţelepciunea, a văzut-o şi a măsurat-o şi a răspândit-o în toate lucrările sale, 9 printre toţi cei vii, după dărnicia lui. Dar i-a copleşit cu ea pe cei care îl iubesc pe Dumnezeu. 10 Frica de Domnul este mărire şi laudă, veselie şi cunună de bucurie. Frica de Domnul desfată inima şi dă mulţumire, bucurie şi viaţă lungă.

Cuvântul Domnului

 

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 92,1ab.1c-2.5 (R.: 1a)

R.: Domnul stăpâneşte îmbrăcat în maiestate.

1ab Domnul stăpâneşte îmbrăcat în maiestate,

Domnul s-a îmbrăcat, s-a încins cu putere. R.

 

1c A pus pământul pe temelii solide,

ca să nu se clatine.

2 Din vremuri străvechi este aşezat scaunul tău de domnie:

tu eşti din veşnicie! R.

 

5 Mărturiile tale sunt cu totul adevărate,

sfinţenia este podoaba casei tale, Doamne,

în vecii vecilor. R.

ALELUIA 2Tim 1,10b

(Aleluia) Domnul nostru Isus Cristos a distrus moartea, iar prin evanghelia sa, a dat vieţii o nouă strălucire. (Aleluia)


 

EVANGHELIA

Eu cred, Doamne; ajută necredinţa mea.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 9,14-29

În acel timp, 14 Isus, coborând de pe munte şi venind la ceilalţi ucenici, a văzut o mare mulţime, care îi înconjura, şi cărturarii care discutau aprins cu ei. 15 Îndată ce l-au văzut pe Isus, toţi au început să se agite şi au alergat la Isus, ca să-l salute. 16 El i-a întrebat: „Despre ce discutaţi între voi?” 17 Unul din mulţime i-a răspuns: „Învăţătorule, l-am adus pe fiul meu la tine; el este stăpânit de un duh care îl face mut. 18 Oriunde îl apucă duhul, îl trânteşte la pământ, copilul face spume la gură, scrâşneşte din dinţi şi apoi se înţepeneşte. I-am rugat pe ucenicii tăi să scoată acest duh, dar ei n-au reuşit”. 19 Isus le-a răspuns: „Generaţie necredincioasă! Cât timp va mai trebui să stau cu voi? Cât timp va mai trebui să vă suport? Aduceţi-l la mine”. 20 Şi i l-au adus. Numai cât l-a văzut pe Isus, duhul l-a scuturat pe băiat cu violenţă, acesta a căzut şi a început să se zvârcolească pe pământ, făcând spume la gură. 21 Isus l-a întrebat pe tatăl băiatului: „De cât timp i se întâmplă aceasta?” El i-a răspuns: „Din fragedă copilărie. 22 Adesea l-a aruncat chiar în foc sau în apă, ca să-l omoare. Dar dacă poţi face ceva, ajută-ne, fie-ţi milă de noi!” 23 Isus i-a răspuns: „De ce spui: Dacă poţi...? Toate sunt cu putinţă pentru cel care crede”. 24 Atunci tatăl băiatului a strigat: „Eu cred! Vino în ajutorul necredinţei mele!” 25 Când a văzut mulţimea îmbulzindu-se, Isus l-a ameninţat pe duhul rău, spunându-i: „Duhule, care l-ai făcut pe acest băiat mut şi surd, ieşi dintr-însul şi să nu te mai întorci niciodată!” 26 Duhul a scos nişte strigăte, l-a scuturat cu putere pe băiat şi a ieşit. Băiatul s-a făcut ca un cadavru, aşa că toată lumea spunea: „A murit!” 27 Însă Isus, prinzându-l de mână, l-a tras şi băiatul s-a ridicat în picioare. 28 Când s-a întors acasă, fiind numai el cu ucenicii săi, ei l-au întrebat: „Pentru ce noi nu l-am putut scoate?” 29 Isus le-a răspuns: „Acest soi de diavoli nu poate fi scos cu nimic altceva decât cu rugăciune”.

Cuvântul Domnului