en-USro-RO

| Login
24 iunie 2021

Fap 2,14.22-32; Ps 15; Mt 28,8-15

Văzând îngerii care le-au anunţat învierea, femeile au fost cuprinse de frică şi, în acelaşi timp B spune Matei B de o bucurie mare. Dar bucuria nu a putut fi deplină până când Isus nu avea să li se arate. Şi Isus a venit: „Bucuraţi-vă!” Acum bucuria este completă: ele pot să-i fie aproape, să-i cuprindă din nou picioarele, să-l adore: Este Domnul! Este Domnul care a înviat!

Isus este acela, aşa cum o spune psalmul, care arată calea vieţii, ne umple de bucurie cu prezenţa sa, pentru că el este prezenţa vizibilă a lui Dumnezeu invizibil.

Întâlnirea cu Isus înviat, pentru aceste femei, devine ocazie pentru o misiune: nu pot să rămână liniştite alături de Isus pentru a se bucura de prezenţa sa, bucuria le-a fost dată în vederea unei misiuni: „Mergeţi şi daţi de ştire fraţilor mei, ca să meargă în Galileea; acolo mă vor vedea”. Şi pentru noi bucuria învierii devine îndemn la vestire, la misiune. Când Isus ne dă bucuria de a-i sta alături, de a contempla chipul său, acest lucru se întâmplă pentru ca noi, mai apoi, să dăm această bucurie tuturor fraţilor şi surorilor noastre.

În a doua parte a evangheliei vedem un al doilea efect al luminii învierii, un efect negativ pentru cine nu este dispus să-l primească. Soldaţii care erau de pază şi bătrânii complotează împreună, refuzând să vadă lumina: „Să spuneţi aşa: ucenicii lui au venit noaptea şi l-au furat pe când noi dormeam”. Sfântul Augustin îi ia peste picior pe aceştia spunând: „Dacă dormeau, cum au putut să-i vadă pe ucenicii care furau trupul?” Mărturia lor se destramă de la sine.

Vor fi întotdeauna oameni care caută să ascundă adevărul, care, închizându-se luminii divine, se refugiază în comploturile lor apărându-şi interesele, îndepărtându-se tot mai mult de simplitatea adevărului şi adăugând confuzie după confuzie.

Numai cine se deschide adevărului este în pace şi poate să meargă înainte cu deplină simplitate.

Să-i cerem Domnului darul de a fi complet deschişi luminii sale şi complet disponibili misiunii care derivă din ea.