en-USro-RO

| Login
22 iunie 2018

Calendarul zilei

Joi, 21 iunie 2018

Sfintii zilei
Sf. Alois de Gonzaga, cãlug. **
Liturghierul Roman
Sf. Alois de Gonzaga, cãlug. **
Liturghie proprie, prefațã pentru sfinți
alb, P
Lectionar
1In 5,1-5: Aceasta este victoria cu care a învins lumea: credința noastrã 
Ps 15: Tu, Doamne, ești partea mea de moștenire 
Mt 22,34-40: Sã-l iubești pe Domnul Dumnezeul tãu din toatã inima ta! Sã-l iubești pe aproapele tãu ca pe tine însuți!

Meditatia zilei
Sf. Alois de Gonzaga, cãlug. **

Fap 16,11-15; Ps 149; In 15,26B16,4

Astăzi citim pagina din Faptele Apostolilor care relatează sosirea lui Paul în Europa. Până aici el predicase numai în Asia, dar după viziunea despre Macedonia care îl ruga: „Vino şi salvează-ne!”, ridică ancora la Troas (vechea Troia) pentru Neapolis (în Macedonia), aproape de Filipi, colonia romană. Inscripţiile epocii erau în latină, şi nu în greacă, pentru că cetăţile fuseseră întemeiate de veteranii romani.

Şi în Europa primele persoane care ascultă cuvântul lui Dumnezeu, evanghelia lui Isus Cristos, sunt femeile. În particular, relatarea spune: „Printre ele era una pe nume Lidia, vânzătoare de ţesături din purpură, convertită la iudaismY„ (ceea ce vrea să spună că era cunoscătoare oarecum a Bibliei, era simpatizantă a religiei şi îl cunoştea pe Dumnezeul evreilor) „Domnul i-a deschis inima ca să dea atenţie celor spuse de Paul”. Şi nu numai că a aderat la ceea ce Paul şi tovarăşii săi predicau, ci a voit să-i primească în casa ei, după ce s-a botezat, constrângându-i să accepte, cum spune textul.

Toate acestea mi se par frumoase şi e motiv de bucurie, în special pentru femei. Se poate face, într-un oarecare sens, o comparaţie gândindu-ne la Maria. Prima făptură umană care l-a primit pe Domnul pe pământ este Maria, o femeie care a fost deschisă harului lui Dumnezeu, mesajului său, mântuirii. Şi aici, din nou, în Europa, sunt femei şi în special Lidia, cea care primeşte evanghelia, şi face tot ce este posibil pentru a favoriza răspândirea ei. Din evanghelie subliniez numai anunţul despre venirea Duhului Sfânt: o invitaţie pentru noi de a-l dori şi de a pregăti venirea sa. Fără el nu putem da mărturie pentru Cristos, pentru că fără el nu putem să primim cuvântul lui Cristos, harul său. Duhul Sfânt, Duhul adevărului este primul care dă mărturie şi numai în el noi putem să fim martori, dacă îl ascultăm pe Domnul, dacă avem în noi acea lumină a Duhului, acea forţă a Duhului de care Paul a fost plin în tot ministerul său.