en-USro-RO

| Login
13 august 2020

Evr 9,15.24-28; Ps 97; Mc 3,22-30

 

Domnul ne dă astăzi o lecţie în ce priveşte importanţa unităţii. Evanghelia vorbeşte despre casa Satanei, însă dă acest principiu: „Dacă o împărăţie se dezbină, nu se mai poate menţine; dacă o familie de dezbină, acea familie este distrusă”. Aşa este şi în Biserică. Dacă nu muncim pentru unitate, atunci muncim împotriva Bisericii. Nu este necesar să spunem multe cuvinte; este evident că diviziunea dintre creştini dăunează evanghelizării. În ţinuturile de misiuni, când păgânii văd că există diferite Biserici creştine, că nu se înţeleg între ei, spun: „De ce acceptaţi această religie, când este lipsită de unitate?”

Şi trebuie să insistăm, în problema ecumenismului, mai mult asupra a ceea ce ne uneşte şi mai puţin asupra a ceea ce ne separă. Chiar dacă ştim că suntem zidiţi pe unica piatră pe care Cristos a voit-o fundament pentru Biserica sa, trebuie întotdeauna să favorizăm unitatea şi să recunoaştem ceea ce este bun, ceea ce vine de la Duhul Sfânt şi în celelalte Biserici.

Conciliul al II-lea din Vatican a recunoscut că există atâtea comori de har şi în aceste Biserici. Nu au toată plinătatea harului lui Cristos, deoarece au renunţat la unitatea apostolică fondată pe Petru, dar au cuvântul lui Dumnezeu, au sacramentele şi au haruri actuale pe care Dumnezeu, în bunătatea sa, le dă tuturor oamenilor de bunăvoinţă. Deci, şi fraţii separaţi sunt călăuziţi de Duhul Sfânt în măsura în care sunt ascultători faţă de harul lui Dumnezeu. Trebuie să o recunoaştem cu bucurie: şi numai aşa lucrăm pentru îndepărtarea diviziunilor. Dacă, în schimb, vedem numai ceea ce separă, diviziunile nu vor avea remediu.

În Scrisoarea către Evrei găsim fundamentul unităţii: unicul sacrificiu al lui Cristos. Autorul insistă spunând că Cristos s-a oferit o singură dată: „O dată, la împlinirea timpurilor, a apărut pentru a anula păcatul prin sacrificiul de sine”. Şi Liturghia, care este sacramentul unicului sacrificiu al lui Cristos, este, astfel, fundamentul unităţii.

Când participăm la Euharistie trebuie să ne gândim: oferim sacrificiul lui Cristos pentru unitatea tuturor celor care cred în el.