en-USro-RO

| Login
6 iulie 2020

Gen 13,2.5-18; Ps 14; Mt 7,6.12-14


Ce mare libertate de spirit dă detaşarea celui ce se lasă călăuzit de credinţă! De obicei, bogaţii sunt preocupaţi cum să-şi conserve şi să-şi sporească avuţiile lor; Abraham, în schimb, este preocupat de raportul său cu aproapele mai mult decât de sine. Vrea să evite ca discordia să se interpună între el şi Lot şi, cu mare libertate de spirit, pune anticipat în act regula de aur pe care o va da Isus: „Fă altuia ceea ce ai vrea ca el să-ţi facă ţie”. El îi spune nepotului: „Să nu fie ceartă între mine şi tine, între păstorii mei şi ai tăi, suntem doar fraţi! Nu este în faţa ta atâta întindere de pământ? Hai să ne despărţim! Dacă tu o iei la stânga, eu o iau la dreapta; dacă tu o iei la dreapta, eu o iau la stânga!” Este modul cel mai bun: să-l laşi pe altul să aleagă. Dar este greu, deoarece vedem îndată drepturile noastre şi datoriile altora.

Lot alege fertilitatea văii Iordanului şi lui Abraham îi rămâne partea muntoasă, aridă.

Şi aici putem vedea o aplicare anticipată a învăţăturii pe care Isus o dă în evanghelia de astăzi: „Intraţi prin poarta cea strâmtă, căci largă este poarta şi lat este drumul care duce la pieireY însă strâmtă este poarta şi îngust este drumul care duce la viaţă!” El este calea, calea îngustă spre moarte, dar, în acelaşi timp, spre viaţă; el este poarta strâmtă a detaşării, a dăruirii, care se deschide spre fericire.

Şi istoria îi va da dreptate lui Abraham: calea largă va duce la Sodoma şi Gomora, simboluri ale pierzării; pământul Canaanului va fi pământul promisiunii: „Ridică-te, străbate ţara în lung şi lat B îi spune Domnul B căci ţie ţi-o voi da şi urmaşilor tăi!”

Să medităm asupra acestei pagini. E cu adevărat mai mare bucurie să dai decât să primeşti.