en-USro-RO

| Login
11 aprilie 2021

Os 10,1-3.7-8.12; Ps 104; Mt 10,1-7

Dacă confruntăm aceste cuvinte ale lui Isus: „Nu mergeţi la păgâni şi nu intraţi în nici o cetate a samaritenilor. Mergeţi mai degrabă la oile pierdute ale casei lui Israel” cu acelea pe care Cel Înviat le adresează discipolilor la sfârşitul Evangheliei după Matei: „Mergeţi şi învăţaţi toate popoarele”, evidenţiem în planul divin două etape foarte diferite. În prima, anunţul împărăţiei este rezervat lui Israel, poporul ales care primise promisiunea lui Dumnezeu. Cu moartea şi învierea lui Isus a început a doua etapă: piatra pe care au aruncat-o zidarii a devenit piatră unghiulară pentru toţi oamenii. Tuturor, de acum înainte, le este deschisă poarta mântuirii, tuturor le este oferit harul îmbelşugat al lui Cristos.

Găsim în această gradualitate a planului lui Dumnezeu o lecţie pentru nerăbdarea noastră în bine: vrem totul dintr-o dată, imediat, şi nu ştim să mulţumim, pentru că nu-i vedem, pentru micii paşi pe care Domnul ne ajută să-i facem spre el şi spre alţii.

Isus, Fiul lui Dumnezeu, venit să aducă vestea fundamentală pentru întreaga omenire, a aşteptat cu umilinţă, a limitat acţiunea sa la spaţiul dintre hotarele Palestinei, el, care a zis: „Foc am venit să aduc pe pământ şi cât aş vrea ca acesta să fie deja aprins!” Nu a avut altă dorinţă decât aceea de a împlini voinţa Tatălui, a avut răbdarea lui Dumnezeu cu toate persoanele care s-au apropiat de el, începând cu cei doisprezeceY Şi, astfel, a salvat lumea.

Nerăbdarea cu noi şi cu alţii, chiar şi în bine, nu numai că este inutilă raportată la viitor, dar împiedică binele prezent. Să cerem Domnului blândeţea şi umilinţa inimii sale, ca să liniştească nerăbdările noastre orgolioase, ca să putem face bine voinţa sa zi de zi şi să aşteptăm încrezători darurile sale viitoare.