en-USro-RO

| Login
2 iulie 2020

Is 1,10-17; Ps 49; Mt 10,34B11,1

Prima lectură readuce în atenţie indispensabila coerenţă între cult şi viaţă: „La ce-mi folosesc atâtea jertfe pe care mi le aduceţi?Y Cine vă cere să-mi călcaţi pridvorul cu astfel de daruri? Când întindeţi mâinile, eu îmi acopăr ochiiY mâinile voastre sunt pline de sângeY„.

Dumnezeu nu poate primi oferte care vin din partea cuiva care duce o viaţă păcătoasă. Iată ce vrea mai degrabă Dumnezeu: „Spălaţi-vă, purificaţi-vă, îndepărtaţi răul din acţiunile voastreY„. Şi apoi, aşa purificaţi, „învăţaţi să faceţi binele, căutaţi dreptateaY„. Iată modul în care puteţi să-i oferiţi Domnului o jertfă plăcută, pentru că atunci este în armonie cu viaţa.

Noi suntem într-o situaţie mai favorabilă decât capii de la Ierusalim, cărora Isaia le adresa invectivele sale.

Cultul lor era numai umbra celui adevărat, pe care Isus l-a inaugurat.

Acum putem să ne rugăm cu încredere, cu psalmul responsorial: „Primeşte, Doamne, jertfa noastră de laudă”, deoarece este vorba despre jertfa sa, devenită jertfa noastră, pe care o oferim Tatălui. Noi putem să o oferim împreună cu el, aderând la ea cu toată fiinţa noastră, cu toată viaţa noastră. Isus, care s-a oferit în întregime Tatălui, ne pune şi pe noi pe acelaşi drum, cu condiţia ca noi să fim coerenţi, adică să-i dăm întâietate în viaţa noastră, cum o cere evanghelia de astăzi, şi să ne deschidem iubirii sale.