en-USro-RO

| Login
24 septembrie 2020

Is 38,1-6.21-22.7-8; din Is 38; Mt 12,1-8

Este mai uşor decât ar părea să ne facem un concept fals despre Dumnezeu. Biblia ne este un ajutor, dar cu uşurinţă lectura noastră poate conferi lui Dumnezeu conotaţii foarte diferite de cele reale. Ştim că Dumnezeu este Absolutul, Infinitul de adorat, Imutabilul şi sfârşim prin a-l considera rigid, static ca o piatră şi la fel de dur ca ea. Nu astfel, însă, ni-l prezintă Scriptura. Dumnezeul Bibliei este viu, plin de respect faţă de creaturile sale, gata să primească toată coloratura inimii umane, gata, prin urmare, să-şi schimbe chiar planurile sale. Cele două lecturi de astăzi merg în această direcţie. În prima, Isaia îi transmite lui Ezechia cuvântul lui Dumnezeu: „Aşa vorbeşte Domnul: Fă-ţi testamentul, căci vei muri, nu te vei mai face bine!” Se pare că ne aflăm în faţa unei decizii irevocabile. În realitate, Ezechia îi vorbeşte lui Dumnezeu cu inima sa umană („a plâns mult” spune Biblia) şi Dumnezeu îşi schimbă decizia sa: „Mergi la Ezechia şi spune-i: ţi-am ascultat rugăciunea şi am văzut lacrimile tale; iată, voi adăuga la viaţa ta încă cincisprezece ani”. Dumnezeul nostru este compătimitor.

Învăţătura evangheliei este similară. Fariseii se gândesc la un Dumnezeu rigid, care vrea o observare absolută a legii sabatului stabilită de el şi nu înţelege nici o necesitate a omului. Isus nu este de aceeaşi părere. Dumnezeu este bun, plin de compasiune, vrea observarea legii, dar în spiritul lui „Milă vreau, şi nu jertfă”.

Realitatea prioritară, unica de respectat în mod absolut, este iubirea. Şi tocmai iubirea se adaptează la toate circumstanţele, ne face flexibili şi plini de milă. Desigur, religia iubirii este mai dificilă, mai exigentă decât una care reduce totul la o lege inflexibilă, imutabilă, deoarece iubirea nu are margini.

Curaj! Dumnezeu este iubire şi s-a revelat pentru a ne ajuta să trăim în iubire până la sfârşit, când el ne va chema la sine.