en-USro-RO

| Login
30 iulie 2021

Ier 13,1-11; din Dt 32; Mt 13,31-35

În timp ce ascultăm, în acest foarte frumos capitol 13 al Evangheliei lui Matei, parabolele pe care Isus le expunea mulţimii, nu ne este greu să-l vedem, în acelaşi timp, în contemplaţie. Totul ne îndreaptă spre lucrarea Tatălui şi spre lucrarea pentru care Tatăl l-a trimis.

„Împărăţia cerului este asemenea unui grăunte de muştarY„. Acel grăunte, cel mai mic dintre toate seminţele, îi este ocazie de contemplaţie: este atât de mic, dar devine un copac şi păsările cerului îşi fac cuib între ramurile sale. Ce este, deci, împărăţia cerurilor?

Munca atât de comună a unei femei care frământă aluatul îl duce pe Isus cu gândul la acea muncă enormă pentru împărăţia cerurilor, aluatul care trebuie să fermenteze totul. Ce este, deci, împărăţia cerurilor?

Fiul este întotdeauna într-un raport profund cu Tatăl, şi orice lucru îl conduce la el. Şi el vrea să învăţăm de la el această contemplaţie simplă, care ajută spiritul nostru să facă trecerea de la creaţie la revelaţie, pentru că una serveşte celeilalte. Noi moştenim aceste cuvinte ale sfântului Anton abate: „Cartea mea este natura lucrurilor create; ea este la dispoziţia mea ori de câte ori vreau să citesc cuvintele lui Dumnezeu”. Trebuie să avem mereu ochii deschişi, nu pentru a ne obişnui cu opera Creatorului, ci ca să putem încerca mereu un sentiment de stupoare plină de admiraţie. Dacă vom avea această privire contemplativă, vom învăţa să trăim asemenea lui Isus, în continuă unire cu Dumnezeu.