en-USro-RO

| Login
Thursday, August 13, 2020

1Cor 9,16-19.22-27; Ps 83; Lc 6,39-42

Astăzi aş vrea să evidenţiez eficacitatea nu numai a gândurilor pe care le exprima Isus, ci şi a formei pe care el o dădea acestor gânduri. În Evanghelia după Ioan citim că gărzile trimise pentru a-l aresta se întorc la farisei şi le spun acestora: „N-am mai auzit niciodată un om să vorbească în felul în care a vorbit omul acesta!” (7,46), şi aici vedem cum el găseşte forma cea mai eficace pentru învăţătura sa. Comparaţia paiului şi a bârnei este o imagine paradoxală, dar mult mai expresivă decât un raţionament abstract. Dacă eu spun în abstract: „Nu trebuie să critici un defect al fratelui tău, când nici tu nu eşti mai bun”, aceasta nu se imprimă în mintea celui care mă ascultă aşa cum se imprimă imaginea folosită de Isus: „De ce priveşti la paiul din ochiul fratelui tău şi nu vezi bârna din ochiul tău?”

Domnul ne atenţionează asupra unei iluzii foarte comune. Când constatăm un defect al altuia, avem impresia că noi nu-l avem, când criticăm lucrarea altuia, în fond, gândim că noi am fi ştiut să facem acea lucrare mai bine. Dar acest lucru nu este adevărat.

O critică poate să fie justă, dar pentru a o face într-un mod just, trebuie să avem conştiinţa defectelor proprii, a slăbiciunilor noastre, care adeseori sunt mai mari decât acelea pe care le semnalăm la alţii. De aceea, cuvintele noastre vor trebui să fie blânde, umile şi ele vor însemna un ajutor adevărat. În schimb, noi criticăm ca şi cum am fi superiori altora. A critica este uşor, în timp ce a face ceva cu adevărat valid, nu. Cel care are o autoritate şi este chemat să-i conducă pe alţii trebuie să acţioneze şi desigur că acţiunea sa nu va fi perfectă. În aceste condiţii, toţi ceilalţi văd defectele şi se plâng pentru astaY În fond, ei au impresia că ei ar face mai bine.

În realitate, ar face mai rău, dar posibilitatea de a critica le dă sentimentul că sunt grozavi.

Să ne amintim de aceste cuvinte ale Domnului şi, când vedem un pai în ochiul altora, să ne gândim că într-al nostru se găseşte o bârnăY

Acesta este modul just de a fi alături cu modestie, cu umilinţă, cu caritatea pe care alţii au dreptul să o primească de la noi.