en-USro-RO

| Login
24 octombrie 2020

Prov 21,1-6.10-13; Ps 118; Lc 8,19-21

Par dure acele cuvinte ale lui Isus adresate celui care îl anunţă că mama şi fraţii săi aşteaptă să-l vadă: „Mama mea şi fraţii mei sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi îl pun în practică”. În realitate, ele îşi află semnificaţia prin misiunea sa de semănător al cuvântului lui Dumnezeu, care îl punea pe Isus într-o strânsă legătură cu mama sa, dar şi cu toţi aceia care îl ascultau. Mama şi fraţii săi în acel moment nu contau; îi stătea la inimă noua „familie” care se forma pe fundamentul mult mai profund decât acela al unei legături umane.

I-a căzut greu Mariei acest cuvânt al Fiului? Judecând cu psihologia noastră, desigur că aşa trebuie să fi fost, dar este evident că Isus nu intenţionează să o excludă pe mama sa, care se află în primul rând al celor care îi ascultă cuvântul. Luca ne-o prezintă în mod repetat pe Maria într-o atitudine de docilă ascultare a acestui cuvânt şi legătura între Isus şi mama sa ca fiind foarte puternică tocmai pentru că se baza, înainte de toate, pe ascultare.

Isus ne prezintă, deci, un model: cheamă discipolii să o imite în perfecta ascultare a cuvântului Tatălui. „Rudenia” cu el este obţinută de cel care se hrăneşte din cuvântul lui Dumnezeu, după cum el însuşi se hrănea din cuvântul şi voinţa Tatălui. Astfel, cu cât ne adâncim în ascultarea plină de supunere a cuvântului, cu atât mai profund devine şi raportul nostru cu Isus.

Aceasta este o realitate minunată când este trăită de o persoană în raport cu Domnul, ea devenind şi mai minunată atunci când o familie, o comunitate întreagă se situează într-o atitudine de ascultare faţă de cuvânt şi aprofundează legătura reciprocă cu Isus în lumina lui Dumnezeu.

Gândul că suntem legaţi de Isus printr-o legătură mult mai puternică decât orice legătură umană este un motiv de mare bucurie şi, în acelaşi timp, este un mare ajutor pentru depăşirea dificultăţilor în raporturile interpersonale. Pentru aceasta, trebuie să-i mulţumim întotdeauna lui Dumnezeu.