en-USro-RO

| Login
4 iulie 2020

Ef 1,11-14; Ps 32; Lc 12,1-7

„Mulţimea se aduna în jurul lui Isus cu zecile de mii, astfel încât se striveau unii pe alţii. Isus a început să spună: *Păziţi-vă de aluatul fariseilor, adică de făţărnicia lor+„.

Ipocrizia, adică voinţa de a apărea diferit de modul în care suntem, conform evangheliei, are două motive: dorinţa de a fi crezuţi mai sfinţi, mai buni decât suntem în realitate, sau dorinţa de a ne ascunde pentru a evita pericolele. Aceasta este tactica celor slabi, lipsiţi de protecţie, sau a celor puternici care vor, în mod viclean, să-i oprime pe alţii.

Milostivirea lui Dumnezeu ne apără de acest rău prin iertarea ei generoasă. Dumnezeu ne iartă cu condiţia ca noi să mărturisim păcatele noastre aşa cum sunt, fără să vrem să părem mai buni decât suntem. Dacă suntem simpli (şi Isus, în evanghelie, ne cheamă tocmai la simplitate), mergem cu umilinţă în întâmpinarea Tatălui şi avem siguranţa că suntem iertaţi de iubirea sa. Ipocrizia, în schimb, derivând din orgoliu, devine un paravan între noi şi milostivirea divină şi ne împiedică să o primim.

În ce priveşte celălalt motiv a ipocriziei B ascunderea de teama pericolelor B Isus ne spune că nu trebuie să ne temem, deoarece Dumnezeu ne protejează de adevăratele pericole. Trebuie, deci, să fim încrezători, să nu ne ascundem, să nu avem decât o singură teamă: teama că nu avem destulă credinţă în el. „Nu vă temeţi B ne îndeamnă Domnul B voi sunteţi mai de preţ decât toate vrăbiile din lume”, şi Tatăl vostru ceresc este atât de bun că nu uită nici măcar pe una dintre ele. „Nu vă temeţi de oameni, care pot să ucidă trupul şi după aceea nu vă mai pot face nimic; temeţi-vă de acela care, după ce a ucis, are puterea să arunce în Gheenă”.

Eliberaţi de ipocrizie, viaţa noastră poate să se deruleze în mod liber. În fond, ipocrizia este o mare sclavie: să trebuiască mereu să ne ascundem, să nu trăim cu naturaleţe este o mare alienare, spun filozofii. Şi de această alienare ne eliberează bunătatea şi milostivirea Tatălui, pe care o experimentăm prin Isus.