en-USro-RO

| Login
4 august 2020

Rom 14,7-12; Ps 26; Lc 15,1-10

„În timpul acela B spune textul evangheliei de astăzi B văzând cum vameşii şi păcătoşii se apropie de Isus, ca să-l asculte, fariseii şi cărturarii cârteau împotriva lui, spunând: *Acest om se arată prietenos cu cei păcătoşi şi stă la masă cu ei+„. Fariseilor le lipseşte atitudinea interioară de sărăcie spirituală, indispensabilă pentru a fi la unison cu Isus, pentru a împărtăşi cu el sentimentele sale. Atitudinea lor este una contrară: acesta este al meu şi nu-mi aparţine decât mie, nu-l pot împărţi cu alţii. Cărturarii şi fariseii sunt convinşi că Dumnezeu este proprietatea lor, şi nu a altora: ceilalţi sunt păcătoşi. Ei sunt stăpânii lui Dumnezeu, stăpânii mântuirii, stăpânii vieţii spirituale şi murmurau împotriva lui Isus care „îi primeşte pe cei păcătoşi şi ia masa împreună cu ei”, deoarece au impresia că li se dă altora ceea ce este doar proprietatea lor. Isus vrea, însă, să-i facă să înţeleagă că pentru a fi uniţi cu Dumnezeu nu trebuie să se închidă în egoismul lor, ci să se deschidă faţă de ceilalţi, să-i primească, chiar şi pe cei care par mai nedemni, deoarece aceasta este atitudinea lui Dumnezeu. Dumnezeu este generozitatea fără limite, acela care are grijă de toţi, se bucură împreună cu toţi, se preocupă în mod special de cei mai nevoiaşi, adică de cel ce se află într-o condiţie de mizerie spirituală, care trebuie să fie susţinut şi întărit.

Cel sărac în spirit doreşte binele altora, împarte cu alţii darurile pe care le-a primit, bine ştiind că sunt daruri care se multiplică prin împărţire, prin distribuire; astfel, se află în condiţia privilegiată de a fi unit cu Domnul.

Bogăţiile spirituale au fost comparate cu flacăra. O flacără nu pierde nimic atunci când se transmite mai departe, ba chiar creşte şi răspândeşte mai multă lumină şi mai mult foc. Cine vrea să o pună la sigur într-un loc închis o va pierde pentru că se va stinge din lipsă de oxigen. Aşa se întâmplă şi cu bogăţiile spirituale.

Să-i cerem Domnului să înţelegem bine această atitudine de spirit, care ne împiedică să ne mândrim, să ne încredem în noi înşine, şi ne ajută să abandonăm în mâinile Domnului tot ceea ce suntem, tot ceea ce facem, ştiind că totul vine de la el şi că, dacă le împărţim cu alţii, el înmulţeşte în noi darurile sale.