en-USro-RO

| Login
24 septembrie 2020

Fil 3,17B4,1; Ps 121; Lc 16,1-8

Cuvintele sfântului Paul, pe care le citim astăzi la Liturghie, ne ajută să avem o atitudine creştină în faţa morţii.

Instinctiv în faţa morţii reacţionăm cu teamă şi nelinişte.

Există neliniştea fizică ce vine din instinctul conservării şi, de asemenea, teama la gândul judecăţii lui Dumnezeu. Sfântul Paul ne spune cum trebuie să trăim pentru a aştepta moartea cu seninătate.

Să aşteptăm moarteaY În realitate, aşteptăm nu moartea, ci pe Mântuitorul nostru, Domnul Isus (o spunem la orice sfântă Liturghie: „Aşteptăm speranţa fericită şi venirea Mântuitorului nostru Isus Cristos”), şi îl aşteptăm ca pe Cel Înviat, ca învingător al morţii, care va transforma şi trupul nostru muritor pentru a-l face asemenea cu trupul său glorios.

Deci, aşteptarea noastră este plină de încredere, cu condiţia, însă, să trăim ca cetăţeni ai cerului: „Patria noastră este în ceruri”, spune Paul.

A trăi ca cetăţeni ai cerului nu înseamnă a trăi cu capul în nori, ci în realitatea cea mai solidă, ataşaţi deja de pe acum de adevăratele bunuri; înseamnă a trăi în caritate, în speranţă, în credinţă.

A fi cetăţeni ai cerului înseamnă a-l întâlni pe Domnul în orice act al vieţii noastre, a considera fiecare acţiune ca o întâlnire cu el: atunci, el o primeşte şi o transformă.

Dacă ne obişnuim deja de pe acum să trăim astfel, chiar şi în faţa morţii vom fi siguri şi senini, ştiind că Isus a transformat deja, prin moartea sa pe cruce, şi acest ultim obstacol care ne înspăimântă într-o ocazie de triumf pentru Dumnezeu şi de mântuire pentru noi toţi.