en-USro-RO

| Login
27 septembrie 2020

Rom 16,3-9.16.22-27; Ps 144; Lc 16,9-15

Astăzi, sâmbătă, evanghelia ne oferă ocazia să medităm asupra umilinţei şi asupra fidelităţii sfintei Fecioare.

Isus le spune fariseilor: „Voi căutaţi să vă arătaţi drepţi în ochii oamenilor, dar Dumnezeu cunoaşte inimile voastre: şi ceea ce este de preţ în ochii oamenilor este de nesuferit în ochii lui Dumnezeu”.

Dumnezeu cunoaşte şi inima umilă a Mariei: „A privit la smerenia servitoarei sale” şi a ales-o pentru a face din ea locuinţa Duhului Sfânt, pentru ca Fiul său să se poată întrupa în ea.

Inimă umilă şi inimă fidelă, în lucrurile mici şi în cele mari din care i-a fost ţesută viaţa.

Maria a trăit într-o constantă fidelitate faţă de datoriile zilnice: lucruri ascunse, lucruri pe care toţi le reţin ca fiind normale, şi care pot fi atât de dificile atunci când sunt repetate des. Maria a fost fidelă voinţei lui Dumnezeu şi în marile evenimente ale vieţii sale: mari, dar încă ascunse: „Iată roaba Domnului: fie mie după cuvântul tău”. S-a împlinit în ea cel mai mare eveniment al istoriei umane, dar cine ştie acest lucru?

„Şi îngerul a plecat de la ea”. Viaţa Mariei continuă fără „îngeri”: mesagerii vor fi pentru ea, de acum înainte, Elisabeta, păstorii, bătrânul Simeon. Dar fidelitatea sa nu va scădea până pe Calvar, când îi va oferi Tatălui cel mai preţios dar al ei, viaţa Fiului: fidelă în micile gesturi de iubire şi fidelă în gestul suprem.

Să-i cerem Mariei, care prin umilinţa şi prin fidelitatea sa a fost aleasă să fie mama lui Isus şi Mamă a Bisericii, să ne ajute să participăm la aceste daruri şi să le păzim, să facem în aşa fel ca ele să crească în noi, ca să putem fi „credincioşi în cele mici, ca şi în cele mari”.