en-USro-RO

| Login
24 februarie 2020

Înţ 18,14-16; 19,6-9; Ps 104; Lc 18,1-8

 

 

În aceste zile citim la liturgia cuvântului din Cartea Înţelepciunii; Maria, pe care o invocăm cu titlul de „Scaunul Înţelepciunii”, este expresia perfectă a acesteia. Chiar ea spune despre sine în mijlocul poporului: „Toate popoarele mă vor numi fericită”; dar tot ea se umileşte: „A privit la smerenia slujitoarei sale”. Evangheliile păstrează foarte puţine cuvinte ale sfintei Fecioare, dar de la ea ne vine o învăţătură care este sinteza tuturor: „Faceţi ceea ce (Isus) vă va spune”. Şi la Cana, apa a fost transformată în vin de nuntă. Iată regula esenţială a vieţii creştine: „Faceţi ceea ce Isus vă va spune”.

Zilele noastre pot părea nesemnificative, simple, monotone: „apă” care curge şi nu lasă nici o urmă. Dar ele pot deveni „vin pentru nuntă” dacă sunt trăite în supunere faţă de voinţa lui Dumnezeu, trăind în iubirea sa.

Putem gândi că Maria ar putea să ne spună alte cuvinte prin care să ne invite la Isus: „Rămâneţi în iubire”. Rămâneţi în iubire aşa cum eu am rămas în iubire: atunci toate acţiunile voastre, chiar cele mai mărunte şi banale, se vor transforma în vin de nuntă.

Să rămânem alături de mama şi învăţătoarea noastră, pentru ca lumina înţelepciunii sale să ne poată lumina: vom vedea atunci „lucruri minunate” pe care Domnul va continua să le împlinească în mijlocul nostru aşa cum a făcut pentru poporul ales. Vom vedea şi minuni pe care le va opera în noi, dacă vom fi cu adevărat ascultători faţă de glasul matern al Mariei: „Faceţi ceea ce vă va spune!” Şi atunci, asemenea ei, vom putea înălţa cântece de bucurie pentru a lăuda marea sa milostivire.