en-USro-RO

| Login
5 iulie 2020

Ap 3,1-6.14-22; Ps 14; Lc 19,1-10

„Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască ceea ce era pierdut”. Astăzi îl vedem în acţiune: se opreşte în casa unui păcătos; nu dispreţuieşte pe nimeni; dă bucurie celor care nu sunt vrednici să o primească; dă harurile sale cu multă generozitate. Secretul său pentru salvarea oamenilor, pentru transformarea lor, acesta este: le dăruieşte bucuria. Zaheu „l-a primit cu bucurie”. Motivul bucuriei sale este darul gratuit, neaşteptat, pe care Domnul i-l face, şi această bucurie îl face generos, îi trezeşte dorinţa de a face bine altora: „Doamne, jumătate din averea mea o dau săracilor şi dacă am făcut vreo nedreptate cuiva, îl despăgubesc împătrit”.

Mi se pare că acesta este secretul oricărei vieţi misionare. Să primeşti bucuria de la Domnul, şi apoi, conform cuvintelor psalmului, să istoriseşti minunile sale, spunând: „Veniţi şi vedeţi ce lucruri minunate a făcut Domnul pentru mine!” Acesta este strigătul misionarului. El ştie că a primit mult, şi este plin de bucurie şi pentru el devine o datorie să dea, la rândul său, mult, să dăruiască bucuria. Psalmul care este proclamat în sărbătorile misionarilor, „Lăudaţi pe Domnul, toate popoarele, aduceţi-i slavă voi, toate neamurile, pentru că mare este iubirea sa şi fidelitatea Domnului este veşnică”, este şi acesta un strigăt de bucurie. Repet că acesta este secretul vieţii misionare: să primeşti bucuria, să fii conştient de harul pe care l-ai primit de la el şi să ai inima aşa de generoasă încât să poţi merge pretutindeni şi să strigi că bucuria este posibilă, că Domnul ne dă bucuria, că toţi sunt chemaţi să primească în inimă această imensă bucurie.

În acest fel caută şi mântuieşte Fiul Omului, în acelaşi fel sunt chemaţi şi misionarii să caute şi să-i salveze pe oameni: răspândind bucuria pe care au primit-o de la Domnul.


Să-i cerem harul să fim atenţi la toate binefacerile pe care Domnul ni le oferă cu atâta generozitate şi să încercăm o bucurie cât mai mare încât să devenim capabili să o dăruim şi altora şi, astfel, să ducem mântuirea la fraţii noştri.