en-USro-RO

| Login
5 iulie 2020

1Mac 2,15-29; Ps 49; Lc 19,41-44

Cele două lecturi de astăzi conţin multe puncte de reflecţie. În prima este relatată mişcarea de rezistenţă armată a iudeilor împotriva lui Antioh Epifanul, cu războiul la care au luat parte fraţii Macabei, şi care, cel puţin pentru un timp, a asigurat pacea religioasă. În evanghelie, Isus anunţă un alt război, care va conduce la ruină: „Te vor încercui şi te vor împresura din toate părţile, te vor doborî la pământ pe tine şi pe fiii tăi din tine şi nu vor lăsa în tine piatră peste piatră”. Şi Isus plânge asupra cetăţii care nu a înţeles „calea păcii”. Aceleaşi evenimente pot să fie judecate de Dumnezeu în mod diferit: prima luptă era dreaptă, aşa cum şi astăzi sunt juste luptele de apărare ale propriului teritoriu; al doilea război nu era drept, chiar dacă este urmarea refuzului mântuirii din partea Ierusalimului.

Complexitatea situaţiei umane face foarte dificilă găsirea căii păcii în diferitele circumstanţe, fără a capitula şi fără a trăda principiile evanghelice.

Să-i cerem Domnului, în rugăciune intensă, să înceteze războaiele ce sunt în curs în atâtea părţi ale lumii şi ca şefii de state să fie oameni sinceri şi energici, care să caute întotdeauna căile păcii călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu.