en-USro-RO

| Login
30 septembrie 2020

1Mac 4,36-37.52-59; din 1Cr 29; Lc 19,45-48

În evanghelia de astăzi se spune despre Isus: „În fiecare zi învăţa în templuY şi tot poporul era cucerit de el şi îl asculta cu plăcere”. Cei ce îl ascultau pe Isus cu inima simplă şi bine dispusă simţeau toată plăcerea, pacea, lumina care vine din cuvântul divin şi, de aceea, nu se puteau despărţi de el. Cuvântul lui Dumnezeu înseamnă cu adevărat bucuria inimii, cum ne rugăm astăzi în psalmul responsorial: „Cuvintele tale, Doamne, sunt bucuria inimii mele. Cât de plăcute sunt cuvintele tale, ele sunt mai dulci decât miereaY Îmi deschid larg gura, căci ard de sete, sunt însetat de poruncile tale”.

Acesta însă este numai primul efect al cuvântului lui Dumnezeu, prima etapă B pentru a spune astfel B pentru cel care-l primeşte cu sinceritate, corespunzând oarecum misterelor de bucurie. Dar există o a doua etapă, misterele de durere. Cuvântul lui Dumnezeu provoacă tensiuni, opoziţii, fie în jurul nostru, fie în noi: e ca o sabie cu două tăişuri, care pătrunde până la măduva oaselor şi care are un gust amar, deoarece există întotdeauna o parte din noi care refuză să-l primească. Este o amărăciune necesară, care ne ajută să cunoaştem adevărul despre noi înşine şi ne conduce la purificarea a ceea ce în noi este în disonanţă cu cuvântul. Vine apoi etapa decisivă: misterele de slavă. Aceasta este descrisă foarte bine în Cartea Apocalipsului: „Învingătorul nu va fi lovit de a doua moarteY Învingătorului îi voi da mana ascunsă şi o pietricică albă pe care este scris un nume nouY Învingătorului îi voi da steaua dimineţiiY Învingătorul va fi îmbrăcat în haine albe, îl voi pune ca o coloană în templul Dumnezeului meu şi nu va mai ieşi de acolo niciodată”.

Să-i cerem Domnului curajul B pentru că ne trebuie, într-adevăr, curaj B să trecem prin etapa dureroasă cu răbdare, cu perseverenţă, cu adevărată speranţă. Astfel, cuvântul divin va fi în noi o bucurie pe care nimeni nu ne-o va putea lua vreodată şi care va iradia de la noi asupra altora, spre bucuria tuturor celor ce sunt în preajma noastră.