en-USro-RO

| Login
Friday, August 07, 2020

Dan 1,1-6.8-20; din Dan 3; Lc 21,1-4

Delicateţea lui Isus, pe care evanghelia de astăzi o revelează, trebuie să ne umple de admiraţie şi, în acelaşi timp, să ne dea o mare încurajare.

Desigur că acea sărmană văduvă nu era orgolioasă în ceea ce priveşte oferta sa şi căuta mai degrabă să se sustragă privirilor în timp ce o punea în tezaurul templului: ce erau cele două monede mici în comparaţie cu ofertele celor bogaţi? Aceştia puteau să fie mândri de ofertele lor: ei dădeau mult! Dar Isus priveşte lucrurile exact invers: „Vă spun adevărul: această văduvă săracă a pus mai mult decât toţi ceilalţi”. Domnul nu vede cele ce se manifestă în mod vizibil, el vede inima şi ştie unde să găseşte adevărata generozitate.

Acest lucru trebuie să ne încurajeze atunci când suntem în aceeaşi situaţie. Să ne încurajăm să fim umili, dacă avem posibilitatea de a da mult; nu trebuie să ne mândrim, deoarece tot ceea ce avem am primit de la Dumnezeu. În al doilea rând, să fim umili atunci când nu putem să dăm decât puţin, când ne simţim săraci, în toate sensurile: săraci în forţa fizică, săraci în capacitatea de a ne confrunta cu alţii. În aceste cazuri este dificil să fim generoşi, deoarece ne simţim descurajaţi şi suntem tentaţi să nu facem nici măcar puţinul pe care îl putem face: oricât ar valora! Domnul ne spune că valorează, că valorează mai mult decât ceea ce fac alţii cu atâtea posibilităţi şi cu atâtea capacităţi, dacă cu posibilităţile noastre mărunte facem tot ceea ce putem face: aceste oferte lui îi plac foarte mult.

Dacă punem în slujba lui Dumnezeu, cu umilinţă şi iubire, puţinul pe care îl avem, facem un lucru important şi suntem mai aproape de Domnul decât atunci când eram în măsură să facem, cu bucurie, lucruri în aparenţă mai mari şi mai importante.

Să-i mulţumim lui Isus pentru lumina pe care ne-a oferit-o astăzi şi să-i cerem pentru noi şi pentru cei care ne sunt dragi această generozitate plină de umilinţă şi de caritate divină.