en-USro-RO

| Login
27 mai 2019

Calendarul zilei

Luni, 27 mai 2019

Sfintii zilei
Sf. Augustin din Canterbury, ep. *
Liturghierul Roman
Luni din sãptãmâna a 6-a a Paștelui
Liturghie proprie, prefațã pentru Paști (II, III, IV sau V)
alb, II
Lectionar
Fap 16,11-15: Domnul i-a deschis inima, ca sã asculte cu atenție cele spuse de Paul.
Ps 149: Domnul îl iubește pe poporul sãu. (sau Aleluia.)
In 15,26-16,4: Duhul adevãrului, el va da mãrturie despre mine.

Meditatia zilei
Luni din sãptãmâna a 6-a a Paștelui

1In 3,7-10; Ps 97; In 1,35-42

Textul evangheliei de astăzi este foarte schematic, sunt atâtea lucruri pe care nu ni le spune, în timp ce noi poate am dori să ştim mai multe amănunte privind primele ore trăite cu Isus. Dar evanghelistul este inspirat şi, tocmai pentru aceasta, nu a spus totul, ci numai esenţialul.

Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul, îl arată pe Mielul lui Dumnezeu; nu spune nimic în plus. Cu adevărat e Înaintemergătorul: el nu reţine discipolii pentru sine, ci îi dă lui Isus.

Isus îi întreabă pe cei doi discipoli care îl urmează: „Pe cine căutaţi?” şi ei au răspuns: „Învăţătorule, unde locuieşti?” Aceasta este căutarea discipolului: el vrea să ştie unde locuieşte Isus, să găsească acest loc, să meargă şi să rămână acolo. „Le-a spus lor: Veniţi şi vedeţi. Ei au mers, deci, şi au văzut unde locuia: şi au rămas la el în ziua acea”. „VedeţiY Văd”: acelaşi cuvânt este folosit şi de Isus, şi de discipoli. Evanghelia nu ne spune nimic despre ceea ce au spus în timp ce au rămas cu el, ce au făcutY Nu ştim. Evanghelistul nu a spus pentru că esenţialul este de a rămâne cu Isus; să afli unde locuieşte Isus, să mergi şi să rămâi cu el. Aceasta este atitudinea discipolului. Într-un oarecare sens, e puţin important ceea ce spune Isus, ceea ce face: important este să fii cu el. Mai departe, în Evanghelia după Ioan, vom găsi expresii mult mai tari. Isus le va spune discipolilor săi nu numai să rămână cu el, ci să rămână în el şi el în ei, şi în rugăciunea sacerdotală din capitolul 17 se va ruga Tatălui: „Tu în mine şi eu în eiY„. Iată „locuinţa” lui Isus. Şi pentru a locui cu el, trebuie să-l urmezi: a-l urma şi a fi cu el, aceasta este calea pentru a locui permanent cu dânsul. A locui cu el în sărăcie şi în umilinţă, a locui cu el în dreptate, a locui cu el în milăY

Desigur, a rămâne cu Isus înseamnă, înainte de toate, rugăciune, dar şi în toate celelalte activităţi trebuie să-i spunem lui Isus: „Unde locuieşti?”, pentru a merge împreună cu el. Puţin importă dacă este în bucurie sau în durere, în muncă sau în inactivitate: esenţialul este să fii cu el în orice moment. Dacă el locuieşte în bucurie, vom fi în bucurie; dacă el ne invită să locuim în suferinţă, vom merge spre suferinţă, care prin el capătă o nouă semnificaţie; dacă ne dă de lucru, vom munci cu el; dacă preferă să ne facă imobili prin boală sau în încercări, vom rămâne în pace, pentru că suntem cu el.

Să cerem acest mare har la începutul acestui nou an: să aflăm unde locuieşte Isus în orice moment din zi şi să locuim cu el: acolo este pentru noi iubirea, bucuria, pacea.