en-USro-RO

| Login
4 iulie 2020

1In 4,19B5,4; Ps 71; Lc 4,14-22

Putem să gustăm acest moment al predicii lui Isus din Nazaret: „Aceste cuvinte ale Scripturii, pe care voi le-aţi auzit acum, s-au împlinit astăziY Duhul Domnului este asupra mea”.

Ne putem gândi că trăim timpul împlinirii încă mai mult decât locuitorii din Nazaret, chiar dacă nu-l vedem pe Isus cu ochii noştri şi nu-l ascultăm cu urechile noastre. Atunci eram numai la începutul transformării omului, apoi, prin pătimire şi înviere, toată Scriptura s-a împlinit: nu numai aceea care anunţă misterul lui Cristos, ci în întregime: şi noi trăim acest timp.

Liturghia ne face conştienţi de această situaţie privilegiată, mai ales în timpul marilor sărbători: misterul lui Cristos s-a împlinit cu adevărat, şi aceasta este bucuria noastră şi privilegiul nostru.

În scrisoarea sa, sfântul Ioan continuă să insiste asupra unirii între iubirea lui Dumnezeu şi iubirea fraţilor, care este caracteristica Noului Testament: „Dacă spune cineva: îl iubesc pe Dumnezeu, şi pe fratele său îl urăşte, este un mincinos”; este imposibil să-l iubeşti pe Dumnezeu fără să-i iubeşti pe fraţi. Pe de altă parte, este imposibil să-i iubeşti pe fraţi fără să-l iubeşti pe Dumnezeu, fără să iubeşti voinţa lui: „Noi cunoaştem că îi iubim pe copiii lui Dumnezeu prin aceea că îl iubim pe Dumnezeu şi împlinim poruncile luiY Oricine crede că Isus este Cristos este născut din Dumnezeu şi oricine iubeşte pe cel care a născut îl iubeşte şi pe cel care s-a născut din el”. Aceeaşi învăţătură se găseşte în Scrisoarea întâi a lui Petru, care ne invită să iubim intens, din inimă, „fiind născuţiY dintr-o sămânţă nemuritoare, aceea a cuvântului lui Dumnezeu”.

În această lumină trebuie să-i privim pe alţii, pentru a-i iubi cum ne iubeşte Isus până la sfârşit, în voinţa Tatălui.