en-USro-RO

| Login
7 iulie 2020

1Cor 6,13-15.17-20; Ps 25; Mt 5,1-12

Astăzi, făcând memoria sfintei Maria Goretti, citim fericirile; în particular putem aplica ei: „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate” şi „Fericiţi cei curaţi cu inima”. Însă această fericire nu priveşte în mod special castitatea: curăţia înseamnă a rămâne departe de egoism şi de alte patimi lumeşti. După ce am făcut această precizare, este clar că idealul creştinului cuprinde şi castitatea, nu din teama faţă de sex, ci din respect pentru trup. Sfântul Paul spune lucruri extraordinare cu privire la demnitatea trupului uman: „Trupul este pentru Domnul, şi Domnul este pentru trup” şi îl pune direct în relaţie cu persoanele divine: „Nu ştiţi că trupurile voastre sunt membre ale lui Cristos?Y Nu ştiţi că trupul vostru este templul Duhului Sfânt care este în voi şi pe care îl aveţi de la Dumnezeu?” Suntem, deci, uniţi cu Dumnezeu în spirit şi în trup. Aceasta dă despre trupul uman o idee foarte înaltă; întruparea a conferit fizicului uman o demnitate imensă: Fiul lui Dumnezeu a luat un trup în trupul Mariei.

Biserica a primit foarte de timpuriu acest mesaj, chiar dacă în unele perioade nu a fost aşa, şi creştinii trebuie, prin cuvintele şi atitudinea lor, să-l proclame în special astăzi, când pare necesar cu atât mai mult. Din păcate, respectul pentru trup nu mai există, lucru evident dacă ne gândim că el este folosit în publicitate, de propagandă în general, ca obiect de exploatat, de plăcere, cu toate urmările negative care sunt atât de evidente.

După posibilităţile noastre, trebuie să educăm tinerele generaţii pentru a vedea în trup un minunat dar al lui Dumnezeu, locuinţa sa, templul său, demn deci de cel mai mare respect şi veneraţie.