en-USro-RO

| Login
24 iunie 2018

Calendarul zilei

Duminică, 24 iunie 2018

Sfintii zilei
† NAȘTEREA SF. IOAN BOTEZÃTORUL
Liturghierul Roman
† NAȘTEREA SF. IOAN BOTEZÃTORUL
Liturghie proprie, Gloria, Credo, prefațã proprie
alb, P
Lectionar
Is 49,1-6: Voi face din tine lumina popoarelor.
Ps 138: Te laud, Doamne, pentru cã m-ai fãcut o fãpturã atât de minunatã.
Fap 13,22b-26: Ioan a predicat un botez al pocãinței întregului popor al lui Israel.
Lc 1,57-66.80: Se va numi Ioan.

1Rg 2,1-4.10-12; 1Cr 29; Mc 6,7-13

 

În această evanghelie, pe care o citim des tocmai pentru că este prezentată de toţi sinopticii, există un lucru ciudat. Când cineva pleacă, se gândeşte la ceea ce îi este necesar, face o listă şi, mai înainte de a pleca, o verifică. Aici, Isus face şi el o listă: lista a tot ceea ce discipolii săi nu trebuie să ia: „nici pâine, nici sac cu provizii, nici bani la cingătoare, nu două tunici”. Nu trebuie să aibă prea multe lucruri, altfel le va lipsi ceea ce este principal: credinţa în Dumnezeu.

Isus îi trimite să predice: „Fericiţi cei săraciY„. Dacă lumea îi va vedea preocupaţi de ei înşişi, faptele lor vor fi în contradicţie cu predicarea lor; în schimb, ea va fi eficace dacă vor trăi în mod diferit de alţii.
Şi fondatorii ordinelor religioase au avut aceeaşi preocupare: să împiedice bogăţia. Sfântul Ignaţiu, după multă rugăciune, a interzis să se aibă rente (atât de necesare pentru păstrarea caselor!), tocmai pentru a corespunde învăţăturii evangheliei.
„Iubirea sărăciei ne face regi, chiar pe pământ, şi regi nu ai pământului, ci ai cerului. Şi asta e de înţeles, dacă împărăţia cerurilor este promisă în viitor altora, în prezent e promisă celor săraci şi celor care suferă încercările Adevărului imutabil care spune: *Fericiţi cei săraci cu duhul, pentru că a lor este împărăţia cerurilor+„ (Opere complete, pag. 740), scria sfântul.
Isus le vorbeşte tuturor discipolilor săi, deci cuvintele sale sunt şi pentru noi, în orice condiţie de viaţă. Acum, încotro se îndreaptă preocupările noastre? Suntem prea preocupaţi de siguranţa materială? Să-i cerem Domnului să ne ajute să ne deschidem lui cu inima mereu mai liberă.