en-USro-RO

| Login
13 decembrie 2018

Calendarul zilei

Joi, 13 decembrie 2018

Sfintii zilei
Ss. Lucia, fc. m. **; Otilia, cãlug.
Liturghierul Roman
Sf. Lucia, fc. m. **
Liturghie proprie, prefațã pentru Advent I sau pentru sfinți
roșu, P
Lectionar
2Cor 10,17-11,2: V-am logodit ca pe o fecioarã neprihãnitã cu un singur mire, Cristos 
Ps 30: În mâinile tale, Doamne, îmi încredințez duhul
Mt 25,1-13: Iatã mirele! Ieșiți-i în întâmpinare!
Meditatia zilei
Joi din sãptãmâna a 2-a din Advent

1Rg 3,4-13; Ps 118; Mc 6,30-34

 

Expresia obişnuită pentru a vorbi despre inima Mariei este „inima neprihănită”, dar se poate vorbi, de asemenea, şi despre „inima ascultătoare”, aşa cum în relatarea Cărţii întâi a Regilor Solomon îi cerea lui Dumnezeu: „Dă-i slujitorului tău o inimă docilăY„. În evanghelii, Maria este prezentată ca servitoare a Domnului, sau, mai bine zis, este ea cea care se prezintă, astfel, gata să facă ceea ce Dumnezeu vrea de la ea. Inima sa este cu adevărat supusă, asemenea inimii Fiului care „a învăţat ascultarea”, cum se exprimă Scrisoarea către Evrei, şi este deci cea mai supusă inimă care poate fi închipuită.
La Cana, prin singurele cuvinte adresate oamenilor, cunoscute nouă în evanghelie, Maria învaţă servitorii să fie ascultători: „Faceţi tot ce vă va spune”.
În rugăciunea sa adresată lui Dumnezeu, Solomon vorbeşte despre discernământ: „Dă-mi o inimă docilă caY să ştie să distingă binele de rău”. Acesta este un dar pe care îl putem cere prin intermediul Mariei: o inimă care să ştie să-l primească pe Duhul Sfânt, pentru că singuri, cu puterile noastre, nu suntem capabili să găsim voinţa lui Dumnezeu.
Cerând aceasta, avem deja începutul discernământului, deoarece acesta înseamnă tocmai a recunoaşte că el este darul lui Dumnezeu, dar gratuit de lumină.
Şi la acesta sunt adăugate multe alte haruri. Lui Solomon, Dumnezeu i-a zis: „Pentru că ai cerut acest lucruY voi face aşa cum ai spus şi îţi voi da şi ceea ce nu ai cerut”.
În minunea de la Cana, pe care Isus o face prin mijlocirea Mariei, vedem roadele discernământului şi ale ascultării: servitorii care au ascultat de Isus au umplut vasele cu apă, şi au scos vin, vinul cel mai bun.
Suntem, astfel, încurajaţi să cerem harul unei inimi care ştie să înţeleagă voinţa lui Dumnezeu şi să cerem aceasta cu siguranţa că vom fi ascultaţi, deoarece el însuşi doreşte să ni-l dea.