en-USro-RO

| Login
3 decembrie 2020
2Tim 4,1-8; Ps 70; Mc 12,38-44

 

Cele două lecturi de astăzi se completează reciproc. Paul pune în gardă asupra dorinţei capricioase de a satisface „auzul cu tot felul de noutăţi”, asupra tentaţiei curiozităţii în lecturi, în distracţii, în doctrineY este vorba despre aşa-zisele noutăţi care sunt cu adevărat superficialităţi, lucruri deşarte, care nu hrănesc. Să facem un mic discernământ: mass-media, de exemplu, ne poate forma false păreri asupra modului de a trăi plenar, de a fi înrădăcinaţi în realitatea lucrurilor, ne poate „întoarce urechea de la adevăr pentru a ne îndrepta spre mituri”, spre falşii învăţători.

Isus, în evanghelie, ne vorbeşte despre maeştrii care merg în căutare de vanităţi: onoruri, satisfacţii, „să fie salutaţi prin pieţe”, şi avertizează: „Pentru aceasta vor fi aspru condamnaţi”.
Darul plăcut lui Dumnezeu este acela făcut cu umilinţă. Isus a elogiat-o în mod admirabil pe această văduvă săracă, o persoană fără vreun preţ în ochii oamenilor, dar nu şi pentru Isus, care vede cu privirea inimii şi admiră oferta ei, expresie a generozităţii totale: „A dat tot ce avea, strictul necesar pentru viaţă”.
Cuvintele pline de delicateţe ale Domnului ne dau curajul de a face cu încredere ofertele noastre: este foarte puţin, dar Dumnezeu priveşte la dispoziţiile inimii care acceptă propria sărăcie, propriile limite şi, cu ajutorul său, este gata pentru o ofertă frumoasă, generoasă. Împreună cu sfântul Paul, putem spune: „Când sunt slab, atunci sunt tare”, sărăcia mea, oferta mea, devine bogăţia mea.
Să cerem ajutorul sfintei Fecioare B umila servitoare care s-a oferit pe sine însăşi, împreună cu Fiul ei, pentru mântuirea lumii. Cu ea vom găsi forţa şi bucuria de a oferi micile şi simplele noastre daruri, până în ziua în care Domnul ne va cere oferta întregii noastre vieţi, atunci vom fi demni de a fi împreună cu ea, uniţi cu Isus în iubire pentru totdeauna.