en-USro-RO

| Login
18 august 2018

Calendarul zilei

Sâmbătă, 18 august 2018

Sfintii zilei
Fer. Paula Montaldi, fc.
Liturghierul Roman
Sâmbãtã din sãptãmâna a 19-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III, PP
Lectionar
Ez 18,1-10.13b.30-32: Vã voi judeca pe fiecare dupã cãile lui.
Ps 50: Creeazã în mine, Dumnezeule, o inimã curatã!
Mt 19,13-15: Lãsați copiii și nu-i opriți sã vinã la mine, cãci împãrãția cerurilor este a acelora care sunt ca ei!

Meditatia zilei
Sâmbãtã din sãptãmâna a 19-a de peste an

1Rg 19,19-21; Ps 15; Mt 5,33-37

 

În raporturile cu Dumnezeu, Isus cere un respect plin de delicateţe, care să împiedice nu numai sperjurul, cum o cerea vechea alianţă, dar chiar şi jurământul, adică voinţa de a-l implica în susţinerea unei afirmaţii.

Jurământul este lipsă de respect faţă de Dumnezeu care este luat ca martor, chiar şi în afirmaţii neadevărate, instrumentalizându-l în scopurile noastre egoiste; este o lipsă de respect faţă de creaturile lui Dumnezeu. „Să nu juraţi deloc, nici pe cer, căci este tronul lui Dumnezeu, nici pe pământ, căci este scăunelul picioarelor sale; nici pe Ierusalim, căci este cetatea marelui rege”. Toate creaturile trăiesc în lumina lui Dumnezeu, sunt susţinute de providenţa sa, sunt semnul măreţiei sale. „Când spuneţi *da+, să fie *da+, când spuneţi *nu+, să fie *nu+. Tot ce este în plus vine de la Cel Rău”. În general, recurge uşor la jurământ cine nu este întotdeauna sincer şi, de aceea, temându-se că nu va fi crezut, caută sprijin pentru cuvintele sale în autoritatea lui Dumnezeu, cel care însă aşteaptă de la noi sinceritate şi simplitate.
Dacă privim la Maria în lumina evangheliei de astăzi, o vedem chiar şi în aceste lucruri ca un model al nostru. Ea nu se poate gândi la jurăminte şi, cu atât mai mult, la sperjur: ea a spus un simplu „fiat” care a angajat-o toată viaţa, în respect profund faţă de Dumnezeu şi de toate creaturile sale. Pentru aceasta, toţi aleargă la ea şi o invocă cu titlul Oglinda sfinţeniei divine, Fecioară credincioasă, Mama bunului sfat.
Să-i cerem să ne ajute să trăim întotdeauna în simplitate, sinceritate şi respect.