en-USro-RO

| Login
17 august 2018

Calendarul zilei

Vineri, 17 august 2018

Sfintii zilei
Ss. Miron, pr. m.; Eusebiu, pp.; Beatrice, cãlug.
Liturghierul Roman
Vineri din sãptãmâna a 19-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III
Lectionar
Ez 16,1-15.60.63 (16,59-63): Frumusețea ta era desãvârșitã datoritã strãlucirii cu care eu te-am înzestrat; la adãpostul faimei tale, ai ajuns o desfrânatã. (Îmi voi aminti de alianța mea fãcutã cu tine; tu îți vei aminti de cãile tale și te vei umili.)
Ps Is 12,2-3.4bcd.5-6: Veți scoate apã cu bucurie din izvoarele mântuirii.
Mt 19,3-12: Din cauza împietririi inimii voastre v-a permis Moise sã vã lãsați soțiile. De la început însã nu a fost așa
.
Meditatia zilei
Vineri din sãptãmâna a 19-a de peste an

2Rg 24,8-17; Ps 78; Mt 7,21-29

 

Se vorbeşte mult despre carisme, despre daruri extraordinare. În evanghelia de astăzi, cuvântul lui Isus în această privinţă este foarte clar: „Mulţi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, oare nu în numele tău am profeţit, nu în numele tău am scos diavoli şi nu în numele tău am făcut multe minuni? Atunci eu le voi spune pe faţă: Nu vă cunosc pe voi; plecaţi de la mine, nelegiuiţilor!” Isus vorbeşte pentru cei care trăiesc în iluzia că acestea, care sunt daruri adevărate, garantează mântuirea; în realitate, ea vine doar din împlinirea voinţei lui Dumnezeu în sacrificiu, în munca fidelă de fiecare zi, făcută din iubire. Fără aceasta, carismele cele mai impresionante, care ar părea să exprime semnul unui raport mai intim cu Domnul, servesc doar la alimentarea orgoliului.

Chiar şi conciliul învaţă să primim harurile extraordinare cu recunoştinţă, fără însă să ne punem în ele încrederea noastră: „Aceste carisme, fie extraordinare fie mai simple şi mai răspândite, fiind deosebit de adecvate şi folositoare pentru nevoile Bisericii, trebuie să fie primite cu recunoştinţă şi bucurie. Darurile extraordinare, însă, nu trebuie să fie cerute în mod temerar, nici nu trebuie să se aştepte într-un mod orgolios de la ele roadele acţiunilor apostolice” (Constituţia dogmatică despre Biserică, 12).
Lecţia pe care ne-o dă astăzi evanghelia este foarte importantă şi nu trebuie uitată. „Oricine ascultă aceste cuvinte ale mele şi le pune în practică B spune Isus B se va asemăna cu un om înţelept care şi-a clădit casa pe stâncă”. Stânca este credinţa în cuvântul lui Dumnezeu: cu cât ea este mai profundă, cu atât este mai sigură „casa” noastră.