en-USro-RO

| Login
3 august 2021

Sir 17,1-13; Ps 102; Mc 10,13-16

 

Prima lectură de astăzi exaltă măreţia omului: „I-a îmbrăcat cu o putere asemănătoare lui, i-a făcut după chipul său. El le-a dat oamenilor judecată, limbă, ochi, urechi şi o inimă pentru a gândi. I-a înzestrat cu ştiinţă şi inteligenţă, i-a făcut să cunoască binele şi răul”. Şi, ceea ce este foarte preţios: „A încheiat cu ei un legământ veşnic şi le-a făcut cunoscute poruncile sale”. Este vorba, evident, despre alianţa cu Moise şi despre legea de pe cele două table. Cât de mult putem acum admira bunătatea divină, gândindu-ne la alianţa nouă încheiată în sângele lui Cristos şi la legea cea nouă înscrisă în inimile noastre, care ne ajută să trăim în Duhul Sfânt ca fii ai lui Dumnezeu! În evanghelie, acestui om atât de mare tocmai datorită darurilor primite de la Dumnezeu, Isus îi repetă de multe ori invitaţia de a deveni „asemenea unui copil”: aceasta este condiţia pentru a intra în împărăţia Tatălui. Şi pentru a deveni „copii”, avem o cale. Să fim fii ai Mariei, care a fost mică şi a fost mulţumită să fie astfel: „Sufletul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, pentru că a privit la smerenia slujitoarei sale”. Este dificil să fii mulţumit cu propriile limite! Secretul este de a fi umili şi mărinimoşi, pentru aceasta, Maria a putut să vorbească despre sine atât în ceea ce priveşte măreţia sa, cât şi umilinţa sa.

Maria a fost adultă în credinţă, a folosit, cum spune Ben Sirah, discernământul pentru a raţiona: îngerului care a venit pentru a-i anunţa misterul întrupării, ea i-a pus întrebări esenţiale pentru a primi răspunsuri precise. Şi a fost mică, docilă şi încrezătoare în abandonarea ei lui Dumnezeu. Citim iarăşi în Cartea lui Ben Sirah: „Ei vor lăuda numele său preasfânt, relatând măreţia lucrărilor sale”. Şi Maria, când a vizitat-o pe Elisabeta, a cântat laudele Domnului: „Lucruri mari a făcut pentru mine Cel Atotputernic al cărui nume este sfânt”.

Să-i mulţumim Domnului pentru că ne-a dat în Maria un model şi o mamă care ne ajută să înţelegem necesitatea simplităţii (micimii) evanghelice şi să creştem în ea pentru a primi harurile divine.