en-USro-RO

| Login
3 martie 2021
Omilii  »  Sfintii   Search
SFÂNTUL IOSIF, SOŢUL SFINTEI FECIOARE MARIA 19 martie, Anul A (Pr. Lucian AVĂDĂNI)
Sfintii

 Inima celui drept este în siguranţă pentru că se încrede în Domnul.

Aceste cuvinte din Ps 111 sintetizează cum nu se poate mai bine viaţa şi personalitatea celui pe care Biserica îl sărbătoreşte în această zi: sfântul Iosif, soţul Sfintei Fecioare Maria. Viaţa lui Iosif a fost în siguranţă, deoarece încrederea sa în Domnul nu a slăbit nici atunci când împlinirea planului pe care Dumnezeu i-l încredinţase părea că nu poate fi dus la bun sfârşit, iar dificultăţile care apăruseră în viaţa sa păreau de nedepăşit. În toate acestea Iosif s-a încrezut în Domnul şi a sperat împotriva oricărei speranţe, aşa cum spune sfântul apostol Paul în Scrisoarea către Romani (4,18).

SFINŢII PETRU ŞI PAUL 29 iunie, Anul A (Pr. Emanuel IMBREA)
Sfintii

Aceştia sunt sfinţii care în timpul vieţii lor de pe pământ au dat rodnicie Bisericii prin sângele lor: au băut paharul Domnului şi au devenit prietenii lui Dumnezeu (antifona de la intrare).

Împreună cu întreaga Biserică, îi sărbătorim astăzi pe sfinţii apostoli Petru şi Paul: amândoi au fost chemaţi de Cristos; amândoi au fost plini de pasiune pentru Cristos; amândoi l-au mărturisit cu propriul sânge pe Mântuitorul. „Pătimirea sfinţilor apostoli Petru şi Paul” – spune sfântul Augustin – „a făcut sfântă această zi pentru noi. Nu vorbim despre martiri care sunt puţin cunoscuţi, căci «vocea lor străbate tot pământul, vestea lor ajunge la marginile lumii» (Ps 19,5). Aceşti martiri au văzut ceea ce au predicat. Au urmat dreptatea. Au mărturisit adevărul şi au murit pentru adevăr”. Cuvântul şi sângele au fost forţele vii cu care sfinţii Petru şi Paul, uniţi cu Cristos, au întărit şi continuă să întărească Biserica întreagă.

ADORMIREA MAICII DOMNULUI 15 august, Anul A (Pr. Emanuel BEJENARU)
Sfintii

Cu mai bine de 1600 de ani în urmă, în secolul al IV-lea d.C., a trăit un copil pe nume Magus. Însă pe când avea doar 6 ani, Domnul l-a chemat la el. Pe mormântul său, arheologii au găsit o inscripţie pusă de părinţii micuţului, care suna aşa: „Micuţule Magus, tu ai părăsit-o pe mama ta de pe acest pământ şi ai alergat la Maria, Mama Bisericii. De aceea, noi, dragii tăi părinţi, nu mai avem nici un motiv să fim întristaţi pentru tine şi ne ştergem lacrimile”. Această piatră funerară dă mărturie că, deja de atunci, creştinii au privit la Maria ca la primiţia, pârga celor care cred în Cristos, cea pe care Domnul înviat a chemat-o cu trupul şi cu sufletul în împărăţia sa.

NAŞTEREA SFINTEI FECIOARE MARIA 8 septembrie, Anul A (Pr. Cristian PIŞTA)
Sfintii

„Să celebrăm cu bucurie naşterea preasfintei Fecioare Maria; prin ea a venit la noi Soarele dreptăţii, Cristos Domnul nostru”.

Această antifonă de la intrare ne invită la bucurie. Motivul: naşterea sfintei Fecioare Maria, poarta prin care Cristos Domnul nostru vine în lume pentru a ne mântui. Prin ea vine Soarele dreptăţii care ne luminează în sufletele noastre colţurile umbrite de nedreptate şi păcat. Biserica îi mulţumeşte astăzi lui Dumnezeu Tatăl pentru viaţa preasfintei Maria. Cu naşterea sa se apropie ora mântuirii noastre, ora venirii lui Isus. Maria se naşte pentru a-i pregăti lui Isus un ambient primitor, un ambient încărcat de credinţă, de simplitate, de umilinţă şi de iubire.

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI 14 septembrie, Anul A (Pr. Claudiu HERCIU)
Sfintii

„Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unicul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (In 3,16).

Suntem astăzi împreună pentru a celebra solemnitatea Înălţării Sfintei Cruci. Biserica, încă din primele veacuri, la 14 septembrie cinsteşte cu cea mai mare recunoştinţă crucea Domnului nostru Isus Cristos, căci prin cruce s-a manifestat iubirea nemărginită a lui Dumnezeu faţă de noi. Prin umilirea lui Cristos până la moarte, şi încă moartea pe cruce, ne-a fost oferită viaţa, ne-a fost oferită mântuirea.

SOLEMNITATEA TUTUROR SFINŢILOR 1 noiembrie, Anul A (Pr. Vasile PETRIŞOR)
Sfintii

Încă mai persistă astăzi tendinţa de a vedea sfinţenia mai mult în dimensiunea sa spectaculară, de a-i considera sfinţi doar pe cei care au trăit în mijlocul persecuţiilor, care au avut parte de extaze, minuni, semne extraordinare. Este o idee greşită, sau cel puţin incompletă, pe care ne-am format-o despre sfinţenie.

POMENIREA TUTUROR CREDINCIOŞILOR RĂPOSAŢI 2 noiembrie, Anul A (Pr. Marius-Claudiu DUMEA)
Sfintii

Dacă privim cu atenţie calendarul creştin catolic, vedem că în prima zi a lunii noiembrie, Biserica cheamă credincioşii din întreaga lume să contemple şi să urmeze modelul acelor sfinţi care au trăit în această lume şi au ajuns deja în gloria cerească. Astăzi, 2 noiembrie, când comemorăm Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi, suntem invitaţi, pe de o parte, să ne aducem aminte de cei care ne-au precedat cu semnul credinţei, iar, pe de altă parte, să reflectăm asupra realităţii morţii.

NEPRIHĂNITA ZĂMISLIRE A PREASFINTEI FECIOARE MARIA 8 decembrie, Anul A (Pr. Mihai BALAN)
Sfintii

Cei care construiesc biserici niciodată nu s-au mulţumit cu pereţii goi, cu un edificiu neîmpodobit. Ei au folosit toată înţelepciunea şi arta pentru a împodobi casa lui Dumnezeu. Aşa a făcut regele Solomon cu Templul din Ierusalim îmbrăcându-l în măreţie şi strălucire şi acelaşi lucru l-a făcut Dumnezeu cu Preacurata Fecioară Maria, pe care o sărbătorim astăzi Neprihănit Zămislită. El nu a cruţat-o numai de păcatul strămoşesc şi de urmările lui, ci a împodobit-o cu frumuseţile vieţii divine. Nu în zadar a spus îngerul Gabriel „Bucură-te cea plină de har”. După noaptea lungă a vieţii fără har, Fecioara Maria este prima care se face părtaşă de fericirea vieţii divine.

SFÂNTUL ŞTEFAN 26 decembrie, Anul A (Pr. Gheorghe GĂLĂŢANU)
Sfintii

După ce am celebrat ieri marea sărbătoare a Naşterii Domnului, iată că astăzi sfânta Maică Biserică ne cheamă să fim din nou împreună pentru a celebra o altă naştere, cea de-a doua de data aceasta, şi anume naşterea pentru cer a Sfântului Ştefan, primul martir care şi-a dat viaţa mărturisindu-l pe Cristos Isus ca Domn şi Mântuitor al nostru.

SFÂNTUL IOAN 27 decembrie, Anul A (Pr. Ciprian BULAI)
Sfintii

stăzi, deşi suntem în a treia zi de la solemnitatea Naşterii Domnului, Biserica ne propune să celebrăm sărbătoarea sfântului Ioan, apostol şi evanghelist; el a fost unul dintre cei care au cunoscut cel mai bine misterul Cuvântului întrupat, pe care îl celebrăm în această perioadă a Crăciunului.