en-USro-RO

| Login
6 iulie 2020

Omilia Duminicii

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

Îndemn la pocăinţă

 

Întreaga istorie a poporului ales a fost presărată cu păcate şi infidelităţi: idolatrie, nedreptate şi ipocrizie religioasă. Profeţii au avut misiunea de a striga împotriva păcatului şi a chema la pocăinţă. În prima lectură, îl auzim chemând la pocăinţă şi ameninţând pe profetul Sofonia, care a trăit pe la anul 640 î. C., cu vreo sută de ani înaintea profetului Isaia.

Dar Ierusalimul rămâne surd şi nemişcat. De aceea, profetul prevesteşte pieirea lui. În schimb, profetul prevede că vor răspunde chemării la convertire păgânii din Egipt şi din Etiopia. Ei vor veni şi vor locui Ierusalimul împreună cu un popor mic şi sărac, după ce orgolioşii nepocăiţi vor fi nimiciţi. Aceşti păgâni din Etiopia şi restul acela sărac şi mic amintesc de magii păgâni şi de păstorii umili veniţi la ieslea lui Isus.

Textul evanghelic ne prezintă aceeaşi situaţie pe vremea lui Isus: o categorie de orgolioşi, care se consideră buni, rămân nemişcaţi în falsa lor siguranţă şi sfinţenie, nu se pun în mişcare, nu iau în seamă chemarea lui Ioan la pocăinţă. Ei sunt reprezentaţi de al doilea fiu din parabolă, care spune: „Da, tată, merg în vie”, dar nu se mişcă din loc. Şi a doua categorie de oameni umili şi dispreţuiţi, vameşii şi prostituatele, care se pun în mişcare, răspund la chemarea lui Ioan, fac pocăinţă. Aceştia sunt reprezentaţi de fiul dintâi, care a spus „nu”, dar apoi i-a părut rău şi s-a dus în vie.

Cristos ne cheamă pe toţi la pocăinţă. Să evităm orice atitudine de orgoliu, de autosuficienţă, de dispreţ faţă de păcătoşi. Sfânta Tereza a Pruncului Isus ne arată că toţi suntem păcătoşi şi avem nevoie de pocăinţă. Ştim că ea era acuzată uneori pe nedrept. Nu se apăra. Zicea: „Sunt vinovată, căci, dacă Dumnezeu nu m-ar sprijini, cu siguranţă că aş săvârşi lucrurile de care sunt acuzată”. Şi mai zicea: „Fără ajutorul lui Dumnezeu, aş fi căzut mai greu decât Maria Magdalena. Isus m-a iertat mai mult decât pe Maria Magdalena, m-a iertat cu anticipaţie, împiedicându-mă să cad”.