en-USro-RO

| Login
27 mai 2020

Omilia Duminicii

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

Cântarea Cântărilor, din care s-a citit la prima lectură, este un poem de iubire; este o bijuterie, o capodoperă a literaturii universale. În titlul ebraic al poemului, e scris: „Cea mai frumoasă cântare pe care a compus-o Solomon”. Poemul este atribuit aşadar împăratului Solomon, care, după cum ne informează Cartea I a Regilor, a compus 1005 poeme. Bibliştii sunt de părere că este vorba despre un „epitalam”, adică despre un poem de nuntă compus de un poet al curţii cu ocazia căsătoriei unui prinţ, poate chiar cu ocazia căsătoriei împăratului Solomon.

Imaginile pe care le găsim în Cântarea Cântărilor: primăvara, florile, parfumurile, porumbiţa, căprioara, gazela, cântările, fericirea, sunt expresii poetice ale iubirii, pe care le găsim în literatura din toate timpurile. Ce iubire cântă acest poem? Nu una oarecare. Cântă iubirea curată dintre un logodnic şi logodnica sa, dintre un mire şi mireasa sa.

Potrivit tradiţiei rabinice, Cântarea Cântărilor cântă iubirea dintre Dumnezeu şi poporul său. Această imagine nupţială este prezentă la profeţi: Dumnezeu este mirele întotdeauna fidel, Israelul – mireasa întotdeauna infidelă.

Cântă iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare suflet, în special, pentru persoanele consacrate ce se hotărăsc să nu aibă un alt mire decât pe Dumnezeu. Cântă iubirea lui Dumnezeu pentru întreaga omenire. La întruparea Fiului său în sânul Mariei, s-a încheiat logodna definitivă dintre Dumnezeu, Mirele, şi omenire, mireasa sa.

Cântă iubirea dintre Cristos, Mirele, şi Biserică, mireasa sa. El vine din cer pe pământ să-şi caute mireasa, o călătorie extrem de lungă, şi cum să nu-i atribuim lui cuvintele din prima lectură de azi: „Aud glasul preaiubitului meu! Iată-l că vine sărind peste munţi, săltând pe dealuri. Preaiubitul meu seamănă cu o căprioară sau cu puiul de cerboaică!”?

În spiritualitatea creştină, Cântarea Cântărilor cântă iubirea lui Dumnezeu pentru cea mai frumoasă creatură a sa, pentru Maria. În sărbătorile mariale, liturgia pune pe buzele lui Dumnezeu cuvintele adresate de mirele din Cântarea Cântărilor miresei sale: „Cine este aceea care se iveşte ca zorile, frumoasă ca luna, curată ca soarele, dar cumplită ca nişte oşti sub steagurile lor?” (6,10)

Fragmentul Evangheliei de azi ne-o prezintă pe Maria în vizită la verişoara sa, Elisabeta: „Maria s-a ridicat chiar în zilele acelea şi a plecat în grabă spre munţi, într-o cetate din Iudeea”. Este grăbită, aleargă. Face pe jos sau cu caravana 4-5 zile de drum de la Nazaret, din Galileea, până la Ein-Karem, în Iudeea. Parcă şi pe ea o vedea autorul Cântării Cântărilor sărind peste munţii Iudeii, săltând pe dealurile Samariei.

De ce atâta grabă? Ce o împingea pe Maria în drumul ei spre casa Elisabetei? Era iubirea; dorinţa de a o ajuta pe bătrâna sa rudă, care aştepta un copil la o vârstă înaintată. Dar era ceva mai mult: îl purta în sânul ei, ca într-un tabernacol viu, pe Fiul lui Dumnezeu. Şi bucuria ce clocotea în inima ei nu putea să o ţină numai în ea, trebuia să o împărtăşească şi altora. Intrând în casa lui Zaharia, ea provoacă o explozie de bucurie. La Zaharia se sărbătoresc deja Rusaliile. Elisabeta rosteşte cuvinte de bucurie. Maria cântă şi ea Cântarea „Magnificat”: „Inima mea tresaltă de bucurie.” Ioan, în sânul mamei, tresaltă, dansează.

Maria, prima consacrată a Bisericii, ne arată tuturora ce trebuie să oferim lumii: doar două lucruri - iubirea şi bucuria.