en-USro-RO

| Login
16 ianuarie 2021

Omilia Duminicii

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

SFÂNTUL IOAN,
APOSTOL ŞI EVANGHELIST

27 decembrie
7.

 

Ca să ne putem da seama de trăsătura dominantă a unui om, este de ajuns să-i citim o scrisoare: cuvântul folosit de cele mai multe ori în scrisoare ne spune exact ce este în sufletul acelui om. Ca să aflăm trăsătura dominantă a sufletului sfântului Ioan, e de ajuns să-i citim Evanghelia. Cuvântul ce revine mereu ca un leit-motiv într-o simfonie este „iubire”, folosit în Evanghelia sa de mai bine de 40 de ori.

Evanghelia după sfântul Ioan este numită cartea cea mai frumoasă din literatura lumii, fiindcă este o carte ce vorbeşte despre iubire, scrisă de un autor a cărui inimă este în întregime iubire. Ioan se numeşte pe sine în Evanghelie ucenicul pe care îl iubea Isus şi care, la Cina cea de Taină, şi-a plecat capul pe pieptul lui Isus; nu că pe ceilalţi ucenici Isus nu i-ar fi iubit, dar pentru Ioan a avut o dragoste deosebită, aşa cum o mamă îşi iubeşte toţi copiii, dar pe cel mai mic îl iubeşte mai mult, căci e mai frumos şi mai nevinovat.

Dar la fel ar fi putut scrie Ioan despre sine, că el era ucenicul care îl iubea pe Isus. Ceea ce am auzit în Evanghelia de azi e o dovadă a iubirii excepţionale pe care Ioan o avea faţă de Isus: aflând că Isus a înviat, a pornit o dată cu Petru spre mormânt, dar el, Ioan, a ajuns cel dintâi; iubirea din el îl făcea nu să alerge, ci să zboare. Această iubire excepţională l-a făcut pe Isus ca, dintre toţi apostolii, să-l aleagă pe Ioan şi să-i încredinţeze în ceasul morţii tot ce avea mai scump pe lume, pe mama sa: „Femeie, iată-l pe fiul tău”; şi lui Ioan: „Iat-o pe mama ta”. Şi din ceasul acela, Ioan a luat-o pe Maria în casa sa.ââSfântul Ioan ne învaţă azi că lucrul cel mai important, care trebuie să domine inima şi viaţa noastră, este iubirea faţă de Cristos. Şi primul lucru pe care trebuie să-l cerem în rugăciunile noastre, înainte de sănătate, înainte de reuşită şi prosperitate în viaţă, trebuie să fie dragostea faţă de Cristos. Un suflet ales se ruga lui Cristos: „Doamne, tot ce doreşti să-mi dai în lumea cealaltă, dă prietenilor mei; tot ce doreşti să-mi dai în această lume, dă duşmanilor mei; mie să mi te dai pe tine însuţi”. Vinul care se binecuvântează astăzi în cinstea sfântului Ioan e un simbol al iubirii acestui apostol. Când ni se va da să bem din el la sfârşitul Liturghiei, ni se va spune: „Bea din iubirea sfântului Ioan”. Răspunsul: „Amin”. Aşa să fie, un angajament de a păstra toată viaţa în inimă iubirea faţă de Cristos.