en-USro-RO

| Login
26 februarie 2021

Omilia Duminicii

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

SFÂNTA MARIA,
NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU
1 ianuarie (Anul Nou)
5.

 

La începuturile Bisericii, ziua de 1 ianuarie, ziua de Anul Nou, nu era una de bucurie, cu mâncare şi băutură bună, cum este acum. Dimpotrivă, era o zi de post, de pocăinţă, de rugăciune. La păgâni, la romani, pe 1 ianuarie era sărbătorit zeul Ianus, numit bifrons, adică cel cu două feţe: cu o faţă privea spre anul ce a trecut, cu cealaltă, spre anul ce începea. Şi păgânii, în această zi, aveau nişte distracţii urâte, numite Saturnalii: era un fel de carnaval cu beţii, cu orgii. Umblau pe străzi mascaţi, strigau, făceau tămbălău mare, cu tot felul de instrumente de făcut zgomot, vorbeau murdar. Pentru ca creştinii să nu ia parte la asemenea distracţii urâte, Biserica îi chema pe fiii ei la rugăciune, post şi pocăinţă, numind ziua 1 de ianuarie Ziua Izgonirii Idolilor.

Mai târziu, pe la anul 400, când toată lumea se încreştinase şi nu mai erau păgâni şi nici idoli, Biserica a făcut din ziua de Anul Nou o sărbătoare închinată sfintei Fecioare Maria, Mamă a lui Dumnezeu. Era obiceiul în vechime, şi mai este şi astăzi în unele părţi, ca, atunci când o mamă aduce un copil pe lume, după câteva zile, vecinii, rudele, naşii copilului să vină şi să o felicite pe mamă şi să aducă cadouri. Aşa a apărut sărbătoarea de azi a Maicii Domnului, care la început s-a chemat Sărbătoarea Felicitării Maicii Domnului. Maria l-a născut pe copilul Isus la Crăciun. Iată, astăzi, creştinii vin să o felicite pe mamă, pe Maria, pentru copilul adus pe lume.

„Domnul să îndrepte către tine faţa ta… Domnul să facă să strălucească asupra ta faţa ta”. Aceste cuvinte de binecuvântare din prima lectură a Liturghiei de azi sunt o urare făcută Mariei: Faţa copilului, a lui Isus, e îndreptată spre faţa mamei, a Mariei, şi străluceşte asupra ei.

În sfârşit, din anul 1968, Sfântul Părinte Papa Paul al VI-lea a declarat ziua de 1 ianuarie ca Ziua Mondială a Păcii, zi în care creştinii să se roage, pentru ca, prin mijlocirea Mariei, Regina păcii, Cristos, Principele Păcii, să acorde omenirii darul păcii, să înceteze războaiele dintre popoare, care bântuie pretutindeni pe pământ: în Bosnia, în Cecenia, în Uganda. Dar, mai ales, să facă să înceteze războiul pe care oamenii îl duc împotriva lui Dumnezeu şi care îi face sclavii, prizonierii patimilor, ai urii, răutăţii, răzbunării, ai lăcomiei.

Sfântul Pavel, în a doua lectură a Liturghiei, ne aminteşte că Isus a venit în lume ca să ne facă oameni liberi, copii ai lui Dumnezeu. Nu mai eşti sclav, ci fiu. Este Ziua Mondială a Păcii, a încetării războaielor în familiile noastre: o pace care presupune răbdare, iertare, suportare reciprocă, înfrânare, luptă cu tine însuţi. Nu de mult, într-o biserică, doi soţi au sărbătorit nunta de aur, 50 de ani de la căsătorie. O familie ideală. După Liturghie, cineva le-a zis: „Sunteţi o familie extraordinară. Nimeni nu v-a auzit vreodată certându-vă. Care este secretul păcii în familia voastră?” „E simplu”, a răspuns bătrânul. „Când ne-am căsătorit, ne-am înţeles ca, atunci când unul dintre noi este indispus, celălalt să nu deschidă gura. Astfel, când veneam seara acasă şi eram indispus, soţia se retrăgea în camera ei. Când veneam şi o găseam pe ea indispusă, eu mergeam în garaj. Cu hotărârea aceasta, am petrecut jumătate din viaţă în garaj, dar am avut pace”.

Astăzi, în prima zi a anului, urarea pe care v-o fac este aceea pe care însuşi Dumnezeu o pune pe buzele noastre. Domnul să vă binecuvânteze şi să vă păzească… El să-şi îndrepte faţa către voi, să vă dăruiască pacea.