en-USro-RO

| Login
4 august 2020

Omilia Duminicii

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

PREDICI PENTRU ZILELE FERIALE
DIN TIMPUL CRĂCIUNULUI
29 decembrie
3.

 

Sfântul Ioan, în prima lectură a Liturghiei, ne vorbeşte şi astăzi despre lumină şi întuneric. Două gânduri se desprind din cuvintele auzite în prima lectură. Dumnezeu este lumină. În această lumină, noi îl vedem, îl cunoaştem pe Cristos. Vedem, de asemenea, urmele paşilor săi, ca noi să putem călca pe urmele lui, să trăim aşa cum el a trăit, să împlinim poruncile şi legile Domnului, aşa cum el le-a împlinit. O cunoaştere teoretică a lui Cristos, o credinţă abstractă în Cristos este absolut inutilă. A-l cunoaşte pe Cristos, fără a merge pe urmele lui, fără a împlini poruncile lui, este minciună, ipocrizie, viaţă trăită în întuneric.

Şi, în al doilea rând, sfântul Ioan insistă şi în textul de azi, ca şi în cel de ieri, asupra iubirii de aproapele. Cine-l iubeşte pe fratele său este în lumină; cine-l urăşte pe fratele său rămâne în întuneric.

Un rabin învăţat îi întreabă într-o zi pe elevii săi: „Cine poate să-mi spună când se termină noaptea şi începe ziua?” „Se termină noaptea şi începe ziua când poţi deosebi un fir alb de unul negru”, răspunde unul. „Nu”, zice rabinul. „Când, de la o anumită distanţă, poţi deosebi o oaie de un câine”, răspunde altul. Rabinul zise: „Nu”. „Când poţi deosebi un măr de un smochin.” „Nu.” Răspunsurile continuă. Dar rabinul, nu şi nu. „Rabi”, au zis elevii, „atunci spune-ne tu când se termină noaptea şi începe ziua”. Răspunde rabinul: „Se termină noaptea şi începe ziua atunci când, privind la faţa unui om, oricare ar fi el, recunoşti chipul fratelui tău sau al surorii tale. Atâta timp cât nu recunoşti în fiecare om pe fratele tău şi pe sora ta, în sufletul tău e noapte”.

Nicicând lumina soarelui care se reflectă în zăpada albă nu este mai strălucitoare, mai orbitoare, nu ne inundă şi nu ne bucură mai mult ochii ca în aceste zile de iarnă. Această lumină să ne amintească mereu de lumina ce vine de la Dumnezeu, care trebuie să ne lumineze paşii în viaţă.