en-USro-RO

| Login
12 august 2020

Omilia Duminicii

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

30 decembrie
2.

 

Mai era acolo, când l-au prezentat părinţii pe Isus la templu, şi o bătrână cu numele de Ana. Avea 84 de ani. Viaţa nu-i oferise multe bucurii. Moartea bărbatului i-a distrus căminul în floarea tinereţii. Trăise cu bărbatul ei în căsătorie numai şapte ani. Cum fetele, la evrei, se căsătoreau la 12 ani, tânăra nevastă a rămas văduvă la numai 19 ani. De peste 60 de ani, trăia în văduvie, singură, părăsită, neajutorată, neluată în seamă. Ne-o putem imagina: bătrână, cu faţa acoperită de riduri, încovoiată, fără putere, sprijinindu-se în toiag, considerată de toţi că face de pomană umbră pământului, că nu o mai strânge Dumnezeu. Un gol imens în viaţa ei: 60 de ani de singurătate! Dar un gol pe care Ana a ştiut să-l umple cu Dumnezeu. A găsit soluţia ca să nu cadă în disperare. Şi-a oferit viaţa lui Dumnezeu; îl slujea ziua şi noaptea, prin rugăciuni şi posturi, neîndepărtându-se de templu. Viaţa ei era o jertfă permanentă ce se înălţa spre Dumnezeu ca fumul de tămâie.

Chiar dacă în faţa oamenilor ea nu conta nimic, viaţa ei era de mare preţ în ochii lui Dumnezeu. Era mai preţioasă decât a savanţilor, a teologilor, a preoţilor de la templu; căci aceştia nu s-au învrednicit să-l vadă pe Isus. Aceste fiinţe sărmane, neînsemnate, umile mântuiesc lumea cu rugăciunile şi cu jertfele lor.

Pentru toate vârstele, sunt declarate şi celebrate zile internaţionale: Ziua Internaţională a Copilului, Ziua Internaţională a Tineretului, dar nimeni nu s-a gândit să declare o Zi Internaţională a Bătrânilor. Ziua de azi, 30 decembrie, o putem considera drept ziua internaţională a bătrânilor. Cei doi bătrâni din Evanghelia de azi, Simon şi Ana, reprezintă o încurajare pentru toţi bătrânii care au rămas singuri, care trăiesc în lipsuri, neluaţi în seamă, poate dispreţuiţi de toată lumea. Mereu prezenţi în biserică la slujbe, rugându-se zi şi noapte cu rozariul în mână, să fie convinşi că viaţa lor e preţioasă în ochii lui Dumnezeu, că, prin rugăciunile, jertfele şi suferinţele lor oferite lui Dumnezeu, ei contribuie cel mai mult la binele şi la mântuirea lumii.