en-USro-RO

| Login
10 august 2020

Omilia Duminicii

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

2 ianuarie
3.

 

În istoria Israelului au fost mulţi profeţi. Ultimul profet al Vechiului Testament a fost Ioan Botezătorul. În vorbirea noastră obişnuită profet este unul care prevesteşte lucruri care se vor întâmpla în viitor. În Sfânta Scriptură însă, cuvântul profet are un alt înţeles: profetul este cel care vorbeşte, nu cuvintele sale proprii, ci cuvintele lui Dumnezeu, vorbeşte în numele lui Dumnezeu.

Vin preoţii, leviţii, farizeii la Ioan pe malul Iordanului şi îi reproşează: de ce botezi dacă nu eşti tu profetul? Ioan nu neagă că este profet, că n-ar vorbi în numele lui Dumnezeu, ci mărturiseşte că nu este el acel profet pe care îl aşteptau toţi, nu este el Cristos, Mesia cel făgăduit. Şi ce predică Ioan în numele Domnului? Predică pocăinţa, convertirea: pregătiţi calea Domnului. Când vine într-un oraş, într-o localitate un personaj important, un preşedinte, un prim-ministru, se repară străzile, se astupă gropile, se toarnă asfalt.

Din Evanghelia Liturghiei de azi rezultă clar că cei veniţi la Ioan, preoţi, leviţi, farizei, n-au venit să-i asculte cuvântul, ci ca să-l critice, să-i reproşeze: de ce botezi? Nu au pregătit calea Domnului, nu s-au convertit. La ieslea lui Mesia găsim păstori, găsim magi veniţi din Răsărit, dar nu găsim nici un preot, nici un levit, nici un farizeu.

Învăţătură pentru noi toţi. Orice preot care predică în biserică este un profet. El nu predică propria învăţătură, el vorbeşte în numele lui Dumnezeu; cuvântul său nu e al său, e cuvântul lui Dumnezeu. El predică ceea ce predica şi Ioan Botezătorul: convertiţi-vă, pregătiţi calea Domnului, înlăturaţi bolovanii păcatelor, astupaţi gropile răutăţii, pentru ca Domnul să vină în sufletul şi în viaţa noastră. Are cuvântul preotului vreun ecou în inima noastră?