en-USro-RO

| Login
22 noiembrie 2019

Omilia Duminicii

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

Calendarul zilei

Vineri, 22 noiembrie 2019

Sfintii zilei
Sf. Cecilia, fc. m. **
Liturghierul Roman
Sf. Cecilia, fc. m. **
Liturghie proprie, prefațã pentru sfinți
roșu, P
Lectionar
Os 2,16.17b.21-22: Acolo mã va urma ca în vremea tinereții ei;
Ps 44: Ascultã, fiicã, privește și pleacã-ți urechea 
Mt 25,1-13: Iatã mirele! Ieșiți-i în întâmpinare!
Meditatia zilei
Vineri din sãptãmâna a 33-a de peste an

4 ianuarie
3.

 

După ce Ioan Botezătorul a spus, arătând cu degetul spre Isus, iată Mielul lui Dumnezeu, doi dintre ucenicii săi, Ioan şi Andrei s-au luat după Isus. Văzând că vin după el, Isus se întoarce şi îi întreabă: „Pe cine căutaţi?” „Învăţătorule, unde locuieşti?” „Veniţi şi vedeţi!” S-au dus şi în ziua aceea au rămas la el. Ce vor fi discutat împreună? Cei doi trebuie să-şi fi povestit viaţa lor. Îi vor fi spus lui Isus dorinţele lor, preocupările şi necazurile lor, speranţele şi planurile lor de viitor.

Era pe la ora patru după-amiază. Când Ioan s-a întâlnit prima dată cu Isus era un adolescent de vreo 15-16 ani. Când a scris Evanghelia cu faptul pe care îl relatează, avea vreo sută de ani. Dar întâlnirea aceasta l-a impresionat atât de puternic încât i s-a imprimat în minte şi a rămas neştearsă până la adânci bătrâneţe; i-a rămas imprimată în cele mai mici amănunte, inclusiv ora la care s-a petrecut: era pe la ora patru. L-a impresionat puternic şi l-a fascinat personalitatea lui Isus, figura lui, ochii lui, glasul lui. A fost o întâlnire care l-a marcat puternic, i-a schimbat cursul şi destinul vieţii sale.

Cei doi ucenici l-au căutat pe Isus, l-au urmat, au rămas cu el: trei atitudini esenţiale. Iată un program de viaţă pentru toţi creştinii. A-l căuta pe Isus spre a-l întâlni şi a-l cunoaşte cât mai bine. Iată ce lucru important este ca fiecare creştin să citească în fiecare zi o pagină-două din Sfânta Scriptură spre a-l cunoaşte: pentru a afla ce a făcut şi ce a învăţat el. A-l urma, adică a merge pe urmele sale pe calea sfinţeniei, a urma umilinţa, ascultarea, iubirea, viaţa sa de rugăciune. A rămâne cu el. A rămâne în prietenie cu el, în intimitate cu el, în dialog permanent de rugăciune cu el.

„Învăţătorule, unde locuieşti?” Ne răspunde şi nouă ca celor doi ucenici: „Locuiesc aici, în biserică, în tabernacol. Cum puteţi trece pe drum, pe lângă biserică şi să nu intraţi şi să rămâneţi cu mine câteva clipe, să-mi povestiţi viaţa voastră, necazurile voastre, suferinţele voastre, speranţele şi dorinţele voastre?”

După întrevederea cu Isus, unul din cei doi ucenici, Andrei, aleargă la fratele său Petru, să-i ducă marea veste: „L-am aflat pe Mesia”. Îl conduce îndată pe fratele său la Isus, ca să aibă şi el fericirea de a-l întâlni şi a-l cunoaşte pe Isus. Dacă l-am întâlnit cu adevărat pe Cristos nu avem voie să fim egoişti. Sunt atâţia în jurul nostru: în familie, printre vecini, la locul de muncă, oameni care nu-l cunosc pe Cristos, trăiesc departe de el. Trebuie să-i ajutăm să-l întâlnească pe Cristos, să-i conducem la el.