en-USro-RO

| Login
4 august 2020

Omilia Duminicii

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

4 ianuarie
3.

 

După ce Ioan Botezătorul a spus, arătând cu degetul spre Isus, iată Mielul lui Dumnezeu, doi dintre ucenicii săi, Ioan şi Andrei s-au luat după Isus. Văzând că vin după el, Isus se întoarce şi îi întreabă: „Pe cine căutaţi?” „Învăţătorule, unde locuieşti?” „Veniţi şi vedeţi!” S-au dus şi în ziua aceea au rămas la el. Ce vor fi discutat împreună? Cei doi trebuie să-şi fi povestit viaţa lor. Îi vor fi spus lui Isus dorinţele lor, preocupările şi necazurile lor, speranţele şi planurile lor de viitor.

Era pe la ora patru după-amiază. Când Ioan s-a întâlnit prima dată cu Isus era un adolescent de vreo 15-16 ani. Când a scris Evanghelia cu faptul pe care îl relatează, avea vreo sută de ani. Dar întâlnirea aceasta l-a impresionat atât de puternic încât i s-a imprimat în minte şi a rămas neştearsă până la adânci bătrâneţe; i-a rămas imprimată în cele mai mici amănunte, inclusiv ora la care s-a petrecut: era pe la ora patru. L-a impresionat puternic şi l-a fascinat personalitatea lui Isus, figura lui, ochii lui, glasul lui. A fost o întâlnire care l-a marcat puternic, i-a schimbat cursul şi destinul vieţii sale.

Cei doi ucenici l-au căutat pe Isus, l-au urmat, au rămas cu el: trei atitudini esenţiale. Iată un program de viaţă pentru toţi creştinii. A-l căuta pe Isus spre a-l întâlni şi a-l cunoaşte cât mai bine. Iată ce lucru important este ca fiecare creştin să citească în fiecare zi o pagină-două din Sfânta Scriptură spre a-l cunoaşte: pentru a afla ce a făcut şi ce a învăţat el. A-l urma, adică a merge pe urmele sale pe calea sfinţeniei, a urma umilinţa, ascultarea, iubirea, viaţa sa de rugăciune. A rămâne cu el. A rămâne în prietenie cu el, în intimitate cu el, în dialog permanent de rugăciune cu el.

„Învăţătorule, unde locuieşti?” Ne răspunde şi nouă ca celor doi ucenici: „Locuiesc aici, în biserică, în tabernacol. Cum puteţi trece pe drum, pe lângă biserică şi să nu intraţi şi să rămâneţi cu mine câteva clipe, să-mi povestiţi viaţa voastră, necazurile voastre, suferinţele voastre, speranţele şi dorinţele voastre?”

După întrevederea cu Isus, unul din cei doi ucenici, Andrei, aleargă la fratele său Petru, să-i ducă marea veste: „L-am aflat pe Mesia”. Îl conduce îndată pe fratele său la Isus, ca să aibă şi el fericirea de a-l întâlni şi a-l cunoaşte pe Isus. Dacă l-am întâlnit cu adevărat pe Cristos nu avem voie să fim egoişti. Sunt atâţia în jurul nostru: în familie, printre vecini, la locul de muncă, oameni care nu-l cunosc pe Cristos, trăiesc departe de el. Trebuie să-i ajutăm să-l întâlnească pe Cristos, să-i conducem la el.