en-USro-RO

| Login
10 august 2020

Omilia Duminicii

Timpul Adventului
 
Timpul Crăciunului
 
Timpul Postului Mare
 
Săptămâna Sfântă
 
Sfântul Triduum Pascal
 
Timpul Pascal
 
Timpul de peste an
 
Sfinţii
 

5 IANUARIE
2.

 

Cuvântul lui Dumnezeu din Liturghia de azi ne vorbeşte despre iubire şi despre lipsa de iubire.

Cel care nu iubeşte, ne spune sfântul Ioan în prima lectură, rămâne întru moarte. Iubirea este viaţă. Cine nu iubeşte, nu există, e un mort, e un cadavru intrat în putrefacţie, care răspândeşte în jurul său o duhoare otrăvită care îi omoară şi pe cei din jurul său.

O zi trăită fără iubire, e o zi moartă, trăită în zadar.

O muncă făcută fără iubire, e o muncă moartă care nu foloseşte nimănui.

O casă, o familie fără iubire e o familie moartă, tristă, pustie, e ca o morgă care adăposteşte cadavre.

Sfântul Ioan are o expresie şi mai şocantă: cine îl urăşte pe fratele său este un criminal, dar nu un criminal oarecare, ci unul asemănător lui Cain care, posedat fiind de Diavol, a băgat cuţitul în propriul său frate şi l-a ucis.

Tribunalele îi judecă şi condamnă numai pe criminalii care împuşcă, bagă cuţitul, dau cu parul în cap. Sfântul Ioan spune că, de fapt, e de ajuns să urăşti ca să ucizi pe cineva, fără să-i dai cu parul în cap. E de ajuns ca în familie, printre vecini, în colectivul de muncă să fie unul singur care să urască, să creeze o atmosferă insuportabilă, de tensiune permanentă, pentru ca alţii să fie împinşi la sinucidere, sau să se îmbolnăvească de inimă, de ciroză şi să moară: iar cel ucis poate să fie soţia, soţul, copilul, fratele. Pe aceştia tribunalele nu-i consideră criminali, nu-i judecă, nu-i condamnă, dar la judecata universală a lui Dumnezeu vom constata cu uimire cât de mare e numărul criminalilor în lume; şi cine ştie dacă nu ne vom trezi şi noi printre criminali! Cine urăşte pe fratele său, pe soţia, pe soţul, pe părintele său, pe vecinul său, pe tovarăşul său de muncă este un ucigaş. E de ajuns să urăşti ca să fi ucigaş. Nu e nevoie să fii violent şi să dai în cap altuia la beţii. E de ajuns ca prin beţiile tale continue să creezi o atmosferă insuportabilă, să le otrăveşti viaţa celor din familie ca să-i îmbolnăveşti şi să-i ucizi.

Sfântul Ioan aminteşte că la lipsa de dragoste se mai poate adăuga un păcat: păcatul făţărniciei. Să te topeşti de iubirea faţă de Dumnezeu în rugăciune, să vii la biserică, să te împărtăşeşti, spunându-i lui Isus: „Doamne, te iubesc din toată inima, din tot sufletul”, iar acasă să creezi o atmosferă de iad, cu blestem, cu înjurături, cu certuri; să fii mereu în duşmănie cu vecinii. Cum poţi pretinde că îl iubeşti pe Dumnezeu pe care nu-l vezi, dacă nu-l iubeşti pe fratele tău pe care îl vezi?

Să nu iubim numai cu vorba, cu declaraţii sentimentale, ci prin fapte, cu o iubire sinceră; nu cu o iubire ipocrită, aşa cum Isus ne-a iubit pe noi nu prin vorbe, nu prin declaraţii sentimentale, ci cu fapta, dându-şi viaţa din iubire faţă de noi.