en-USro-RO

Inregistrare | Login
21 ianuarie 2018

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Duminică, 21 ianuarie 2018

Sfintii zilei
Sf. Agneza, fc. m.
Liturghierul Roman
† DUMINICA a 3-a de peste an
Liturghie proprie, Gloria, Credo, prefaţã duminicalã
verde, III
Lectionar
Iona 3,1-5.10: Ninivitenii au pãrãsit calea lor cea rea.
Ps 24: Învaţã-mã, Doamne, cãrãrile tale!  
1Cor 7,29-31: Figura acestei lumi trece.
Mc 1,14-20: Convertiţi-vã şi credeţi în evanghelie!

Sf. Arsenie, pustnic
Sf. Arsenie, pustnic
15 Ianuarie

Sfântul pustnic Arsenie, precum şi un sfânt martir Arsenie, amintit la 14 decembrie, asemenea tuturor bărbaţilor sfinţi, au arătat că o strălucită dovadă de bărbăţie este construirea cu elan a unei vieţii eroice şi pregătirea unei morţi sfinte.

Sf. Grigore de Nyssa, ep.
Sf. Grigore de Nyssa, ep.
10 Ianuarie
Sfântul Grigore de Nissa, a fost cel mai profund gânditor” dintre Sfinţii Părinţi greci ai secolului al IV-lea, putând fi asemănat cu Sfântul Toma de Aquino.
Sfântul Paul, primul pustnic
Sfântul Paul, primul pustnic
10 Ianuarie
*
Sf. Eulalia, fc. m.
Sf. Eulalia, fc. m.
10 Decembrie

Această foarte tânără martiră spaniolă, care în mozaicurile Bisericii „Sf. Apolinar cel Nou” din Ravena este reprezentată între alte două martire adolescente, Agnesa şi Cecilia, pare să fie una şi aceeaşi persoană cu cele două sfinte numite Eulalia şi amintite de „Martirologiul Roman”, la 12 februarie şi la 10 decembrie. Prima, cinstită la Barcelona, ar fi fost martirizată sub Diocleţian (284-305); a doua - martirizată la Merida în timpul tetrarhiei (Maximilian, Constantin, Diocleţian, Galeriu) de la 295 la 305.

Sf. Rudolf, m.
Sf. Rudolf, m.
01 Decembrie
Sf. Teodora, m.
Sf. Teodora, m.
28 Noiembrie
Teodora este forma feminină a numelui personal Theodoros, un nume foarte frecvent chiar la grecii din antichitate. Creştinii l-au preluat cu bucurie, deoarece înseamnă: „dăruit, dăruită de Dumnezeu”. 

Sf. Cornel, centurion
Sf. Cornel, centurion
20 Octombrie
El a fost cunoscut ca un om evlavios, sutaşul roman, de care se temeau că se ruga şi a fost generos în a face pomană. Reşedinţa lui a fost în Cezareea Palestinei şi a aparţinut cohortei cunoscute sub numele de "Italica". 
Sf. Longin, m.
Sf. Longin, m.
16 Octombrie
După o veche tradiţie, acesta ar fi fost numele ostaşului trimis să se asigure că Isus cel răstignit pe cruce era mort cu adevărat. Pentru aceasta, şi-a ridicat suliţa şi, prin partea dreaptă a crucificatului, i-a străpuns inima. 
Sf. Romeo
13 Octombrie
Romeo este un supranume care se dădea tuturor celor ce se duceau în pelerinaj la Roma; prin extindere, se acorda celor care vizitau unul sau mai multe dintre locurile sfinte ale creştinătăţii. 
Sf. Pelagia
Sf. Pelagia
08 Octombrie
*
Sf. Sergiu, călug. m.
Sf. Sergiu, călug. m.
25 Septembrie
Sfântul Sergiu, pe care îl amintim astăzi, este un martir din Cezareea Capadociei. Aproape ignorat de documentele hagiografice bizantine şi greceşti, a avut o oarecare popularitate în Apus, datorită unei Passio în limba latină.
Sf. Sixt al III-lea, pp.
Sf. Sixt al III-lea, pp.
19 August
Cinci sunt papii ce au purtat acest nume; dintre aceştia, primii trei sunt onoraţi cu numele de „Sfânt”, iar Sixt al IV-lea este acela care a ordonat construirea celebrei „Capele Sixtine” din Vatican. 
Sf. Lazăr
29 Iulie
*
Sfânta Olga, fc.
Sfânta Olga, fc.
11 Iulie
*
Inima Neprihănită a Mariei **
Inima Neprihănită a Mariei **
13 Iunie

Primele mărturii ale cultului public apar la Napoli, Italia, în Confraternitatea Inimii Neprihănite a Mariei, fondată de sfântul Ioan Eudes. Sărbătoarea a fost instituită în 1805.

† PREASFÂNTA INIMĂ A LUI ISUS
† PREASFÂNTA INIMĂ A LUI ISUS
12 Iunie

Devoţiunea către Preasfânta Inimă a lui Isus exista din secolele XI-XII, dar nu a luat avânt decât cu Sf. Jean Eudes (1601-1680) care a făcut-o publică, i-a compus un oficiu şi i-a fixat o sărbătoare.

Sf. Benedicta, călug.
Sf. Benedicta, călug.
06 Mai
Fiică a unei familii înstărite din oraşul Assisi, a fost profund mişcată şi puternic atrasă de viaţa nouă pe care o începuseră concetăţenii ei, Francisc al lui Bernardone şi Clara Offreduccio; viaţă de sărăcie, de muncă, de iubire şi negrăită bucurie 
Sf. Iosif Cottolengo, pr.
Sf. Iosif Cottolengo, pr.
30 Aprilie

Un tânăr canonic al Bisericii „Trupul Domnului” cunoştea toate ascunzişurile din Torino al anului 1820. Deseori era văzut cu o servietă mare de piele, plină cu ce aduna, intrând pe o străduţă sau alta şi întorcându-se cu servieta goală, urmat de cete de copii care nu mai conteneau cu „Mulţumim, unchiule!”.

Sf. Pius al V-lea, pp.
Sf. Pius al V-lea, pp.
30 Aprilie

Înţelegător cu cei umili, părintesc cu lumea simplă, dar sever cu cei care compromiteau unitatea Bisericii, nu a ezitat să o excomunice pe regina Angliei, Elisabeta I, şi să decreteze destituirea ei, fiind pe deplin conştient de consecinţele tragice pe care avea să le aibă acest gest pentru catolicii englezi. Pius al V-lea a murit la 1 mai 1572, la 68 de ani.

Sf. Ecaterina din Siena, fc. înv., patroană a Europei
Sf. Ecaterina din Siena, fc. înv., patroană a Europei
29 Aprilie

Sfânta Ecaterina de Siena, prin carisma ei, auîncercat să aducă pace în suflete şi să reconstruiască unitatea Bisericii, dând o contribuţie importantă, în unele aspecte bine determinate, la civilizaţia europeană.

Pagina 1 din 26First   Precedentul   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Urmatorul   Ultimul