en-USro-RO

| Login
16 aprilie 2021
Sfinti  »  Litera A   Search
 Sf. Augustin Chapdelaine, pr. m. R.
Sf. Augustin Chapdelaine, pr. m. R.
28 Februarie
El a fost născut în La Rochelle în Franţa, 06 ianuarie 1814 într-o familie de ţărani. El  a fost hirotonit preot în 1843, a  vicar li apoi paroh în satul de Boucey. 
 Ss. Augustin Zhao Rong, pr. şi îns., m. *
Ss. Augustin Zhao Rong, pr. şi îns., m. *
09 Iulie

Le 15 ianuarie 1648, tătarii “manciu”, invadând regiunea Fujian şi arătându-se ostili faţă de religia creştină, l-au ucis pe fericitul Francesco Fernández de Capillas, preot din Ordinul Fraţilor Predicatori. După ce l-au închis şi torturat, l-au decapitat în timp ce recita împreună cu alţii misterele de durere ale Rozariului.

Fericitul Francesco Fernández de Capillas a fost recunoscut de Sfântul Scaun ca protomartir al Chinei.

Fer. Alois Guanella
Fer. Alois Guanella
24 Octombrie

*

Fer. Angela din Foligno, călug.
Fer. Angela din Foligno, călug.
04 Ianuarie

Angela, una dintre marile personalităţi mistice italiene, s-a născut în medievala cetate Foligno din părţile Umbriei, în anul 1248. În tinereţe, asemenea contemporanei ei, Margareta din Cortona, s-a complăcut într-o viaţă do uşurătate feminină, ducându-şi existenţa liniştită şi îndestulată într-o casă, nu luxoasă, dar convenabilă, alături de soţul şi copiii ei.

Fer. Antonia, călug.
Fer. Antonia, călug.
28 Februarie
*
Sf.  Apolinar, ep. m. *
Sf. Apolinar, ep. m. *
20 Iulie

Este patronul oraşului Ravenna şi al provinciei Emilia Romagna. A fost primul episcop şi unicul martir al cărui nume se cunoaşte din acest oraş. După cum spun actele martiriului său, Apollinar s-a născut la Antiohia, unde ar fi fost discipol al sfântului Petru, care l-ar fi numit episcop de Ravenna. Este unul dintre martirii cei mai renumiţi din Biserica primară şi veneraţia cu care este cinstit este cea mai mare mărturie a sfinţeniei şi spiritului său apostolic.

Sf. Abraham, patriarh
Sf. Abraham, patriarh
20 Decembrie
Geneza, sau Cartea Facerii, istoriseşte pe larg, începând cu capitolul 11, vers 29, şi până la ultimul capitol, al 50-lea, întâmplările din viaţa lui Avraam, a fiului său, Isac, şi a fiului acestuia, Iacob.
Sf. Adalbert, ep. m.
Sf. Adalbert, ep. m.
23 Aprilie

S-a născut în jurul anului 956, dintr-un principe boem al nobilei familii Slavnik şi dintr-o mamă germană, Adilburga, rudă a regelui Henric I. A primit numele de Vojciech, care înseamnă ajutor al armatei, şi era destinat vieţii militare, dar încă de mic, o boală l-a adus în pragul morţii, şi atunci părinţii au făcut vot să-l dăruiască lui Dumnezeu pentru a-l putea salva.
Pe unde a trecut, Adalbert a semănat mănăstiri şi călugării săi au ştiut să ducă mai departe cu succes opera sa evanghelizatoare.

Sf. Adela, călug.
Sf. Adela, călug.
24 Decembrie
Sfânta Adela, o prinţesă merovingiană, după moartea soţului său, Alberic, a intrat în mănăstirea din Pfalzel, a îmbrăcat rasa călugărească şi, nu după mult timp, a fost aleasă stareţă; a murit în jurul anului 735.
Sf. Adelaida, împ.
Sf. Adelaida, împ.
16 Decembrie
Numele personal Adelaida este de origine germanică şi cuprinde două elemente: cuvântul vechi adal = „nobil”, astăzi, în germană, Adel = nobilime, şi un sufix, haid, devenit heit în germana actuală (Schönheit = frumuseţe; se compune din schön = frumos şi sufixul heit).
Sf. Adrian din Cezareea, m.
Sf. Adrian din Cezareea, m.
05 Martie

*

Sf. Agata, fc. m. **
Sf. Agata, fc. m. **
05 Februarie

Nu avem multe informaţii sigure din punct de vedere istoric despre sfânta Agata. Ea s-a născut la Catania (de asemenea, Palermo se consideră locul ei de naştere) dintr-o familie nobilă şi tot aici a fost martirizată, la data de 5 februarie a anului 250, în timpul persecuţiei lui Decius.

Sf. Ahile, m.*
Sf. Ahile, m.*
12 Mai
Sf. Albert cel Mare, ep. înv. *
Sf. Albert cel Mare, ep. înv. *
15 Noiembrie
Albert, numit “cel mare” când era încă în viaţă, a meritat pe deplin acest titlu, deoarece a fost mare nu numai în ştiinţele umane, ci şi în ştiinţa creştină, cultivând toată viaţa o profundă unire cu Dumnezeu şi o mare iubire faţă de oameni.
Sf. Albin, ep.
Sf. Albin, ep.
01 Martie
Sfântul Albin (în franceză, Aubin), episcop de Angers, este unul dintre sfinţii cei mai populari ai Evului Mediu, îndeosebi în părţile nordice ale Europei. S-a născut la Vannes, în Franţa, dintr-o familie nobilă, în jurul anului 470 
Sf. Alexandra m.
20 Martie
*
Sf. Alexandru m.
Sf. Alexandru m.
19 Noiembrie
*
Sf. Alexandru, ep.
Sf. Alexandru, ep.
26 Februarie
Între numeroşii sfinţi cu acest nume, patriarhul Alexandru, născut în jurul anului 250, deţine un loc de frunte în rândul marilor campioni ai credinţei, fiind unul dintre protagoniştii în lupta împotriva ereziei ariane. 
Sf. Alexie
Sf. Alexie
17 Iulie

Alexie era fiul unic al senatorului roman Eufemian, care, împreună cu soţia sa, Aglaia, ducea o viaţă aleasă de credinţă şi dragoste creştinească, ce s-a transmis şi în sufletul copilului lor. Acesta, ajuns la vârsta căsătoriei, urmând obligaţiile stării sociale din care făcea parte, precum şi sfaturile părinţilor, acceptă să se cunune cu o tânără însufleţită ca şi el de dorinţa desăvârşirii propusă de Sfânta Evanghelie.

Sf. Alfons M. de Liguori, ep. înv. **
Sf. Alfons M. de Liguori, ep. înv. **
01 August

La 27 septembrie 1696, Ana Caterina Cavalieri îl aducea la viaţă pe primul născut şi, după trei zile, conform cu obiceiul napolitan, s-a organizat o mare sărbătoare la palat. Alături de atâţia nobili a fost invitat şi iezuitul Francesco de Gerolimo, care se bucura de faimă de sfinţenie în întreg regatul şi era foarte cunoscut în familia Liguori, fiind capelanul galerelor regale. Omul lui Dumnezeu i-a felicitat pe părinţi, apoi s-a recules în rugăciune lângă copil, l-a binecuvântat, l-a luat în braţele sale şi, adresându-se mamei, i-a zis: “Acest fiu va trăi până la adânci bătrâneţe, nu va muri mai înainte de a avea 90 de ani, va fi episcop şi va face lucruri mari pentru Isus Cristos”

Pagina 1 din 3First   Precedentul   [1]  2  3  Urmatorul   Ultimul