en-USro-RO

| Login
1 martie 2021
Sfinti  »  Litera A   Search

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Sf. Alfons Rodriguez, călug.
Sf. Alfons Rodriguez, călug.
30 Octombrie

Sfântul Alfons de Rodriguez a fost călugăr iezuit. Timp de treizeci de ani, a îndeplinit funcţia de portar la Colegiul Monte Sion din însorita insulă a Mediteranei, Palma de Mallorca, unde şi-a meritat dragostea şi preţuirea din partea elevilor şi a locuitorilor oraşului prin înţelepciunea, bunătatea şi răbdarea lui îngerească

Sf. Alice, m.
Sf. Alice, m.
23 Iunie
*
Sf. Alina, fc. m.
Sf. Alina, fc. m.
19 Iunie

Alena sau Alina este un prenume feminin derivat de la Adelina, ceea ce înseamnă „nobil şi dulce” în limba germană (de a prefixul „adal” – nobil şi „lind” – dulceaţă «adeverb»).

Sf. Alois de Gonzaga, călug. **
Sf. Alois de Gonzaga, călug. **
21 Iunie

Alois s-a născut în castelul din Castiglione delle Stiviere, situat între Brescia şi Mantova, la 9 martie 1568, ca fiu al marchizului don Ferrante Gonzaga şi al contesei donna Marta Tana di Santena, doi tineri soţi întorşi de puţin timp de la curtea din Madrid, unde împreună au fost în slujba regelui Filip al II-lea şi a reginei Elisabeta.
A fost proclamat fericit în 1605, sfânt în 1726 şi, în anul următor, patron al tineretului şi, deoarece cea mai mare parte a seminariilor post-tridentine erau conduse de iezuiţi sau se inspirau din spiritualitatea ignaţiană, Alois de Gonzaga a fost propus ca model al tuturor aspiranţilor la preoţie.

Sf. Alois Orione, pr.
Sf. Alois Orione, pr.
16 Mai
Sf. Alois Scrosoppi, pr.
Sf. Alois Scrosoppi, pr.
05 Octombrie

Alois s-a remarcat printr-un spirit tăcut, meditativ şi smerit, o voinţă de granit şi o inimă sensibilă faţă de nevoile celor părăsiţi şi suferinzi.

Sf. Ambrozie, ep. înv. **
Sf. Ambrozie, ep. înv. **
07 Decembrie
Prin inteligenţa sa, prin bunătatea şi manierele sale foarte delicate, prin darul de orator şi geniul său politic, Ambrozie a fost omul trimis de Providenţă în acel timp de formare a Bisericii ca instituţie publică de sine stătătoare.
Sf. Amedeo, m
18 Aprilie
Sf. Anaclet pp. m.
Sf. Anaclet pp. m.
26 Aprilie

Sfântul Anaclet se ştie că a fost unul dintre succesorii imediaţi ai Sfântului Apostol Petru şi a condus Biserica de la anul 79 la anul 90.

Sf. Anastasia, m.
Sf. Anastasia, m.
15 Aprilie
Sf. Anastasia, m.
Sf. Anastasia, m.
25 Decembrie

*

Sf. Andrei Corsini, ep.
Sf. Andrei Corsini, ep.
04 Februarie

Andrei, fiul unei familii notabile din Florenţa, familia Corsini, s-a născut în anul 1301, anul în care Dante Alighieri era alungat din cetatea sa, împărţită în tabere şi pradă unor grave tulburări. Înainte de naştere, mama lui spusese că în vis l-a văzut pe fiul ei cu înfăţişarea unui lup ce s-a transformat în miel.

SF. ANDREI, ap.
SF. ANDREI, ap.
30 Noiembrie
Sfântul Andrei, fratele lui Simon Petru; el a fost chemat mai înainte de ceilalţi şi, pentru acest motiv, grecii îi acordă supranumele de „protocletul”. Sfântul Andrei şi-a desfăşurat activitatea apostolică în ţinuturile din jurul Mării Negre şi a sfârşit viaţa în Grecia, la Patras, unde a fost răstignit pe o cruce în formă de X.
Sf. Anicet, pp. m.
Sf. Anicet, pp. m.
12 August
Sf. Anselm, ep. înv.
Sf. Anselm, ep. înv.
21 Aprilie

Astăzi i se recunoaşte lui Anselm meritul de a fi afirmat cu claritate, în toate scrierile sale, că cel care vrea să facă teologie nu poate să se încreadă numai în inteligenţa sa, ci trebuie să aibă o vie experienţă a credinţei trăite.

Sf. Anton de Padova, pr. înv. **
Sf. Anton de Padova, pr. înv. **
13 Iunie

La 15 ani, a intrat în Mănăstirea “Sfântul Vincenţiu”, care aparţinea călugărilor regulari ai sfântului Augustin, la doar câţiva kilometri de Lisabona. Era singura cale pentru a putea progresa în studii, dar a fost şi ocazia pentru a descoperi frumuseţea vieţii religioase trăite în regula augustiniană; o viaţă comună modelată pe prima comunitate creştină, unde călugării căutau să fie o singură inimă şi un singur suflet, şi cu acest spirit se lansau apoi în afara conventului pentru a construi Biserica.

Fernando a avut cei mai buni maeştri şi a devenit un augustinian fervent. Avea însă un singur regret: părinţii veneau prea des la el şi acest lucru îl tulbura. Exista în Portugalia tristul obicei de a intra în mănăstiri nu pentru a face o scurtă vizită sau pentru a aprofunda viaţa spirituală, ci pentru a profita de rudele devenite călugări. Acest lucru nu a fost pe plac tânărului Fernando care, neputând să se opună unui obicei înrădăcinat de mult timp, i-a surprins pe toţi, cerând să fie transferat la Mănăstirea “Sfânta Cruce” de la Coimbra, a circa 175 km de Lisabona.

Sf. Anton M. Claret, ep. *
Sf. Anton M. Claret, ep. *
24 Octombrie

Anton Maria Claret a trăit într-o epocă de mari transformări sociale şi politice, când Europa se zbătea între rezistenţele conservatoare şi tendinţele progresiste şi liberale care au pornit la drum o dată cu Revoluţia Franceză.

Sf. Anton M. Zaccaria, pr. *
Sf. Anton M. Zaccaria, pr. *
05 Iulie

Anton Maria Zaharia face parte din acel şir de sfinţi care au precedat şi urmat Conciliul Tridentin, dând un mare impuls reformei în Biserica Catolică, prin sfinţenia vieţii lor şi, adeseori, prin fondarea unor congregaţii monahale.

Sf. Anton Pecierskij
Sf. Anton Pecierskij
10 Iulie

*

Sf. Antonin din Florenţa, ep.
Sf. Antonin din Florenţa, ep.
10 Mai

Fiul unui notar din marele oraş Florenţa, Antoniu s-a născut în anul 1389 şi la botez i s-a dat numele de Anton. Mai târziu, datorită staturii lui mici şi sănătăţii şubrede, i s-a spus Antonin.

Pagina 2 din 3First   Precedentul   1  [2]  3  Urmatorul   Ultimul