en-USro-RO

| Login
1 martie 2021
Sfinti  »  Litera A   Search

Cautare Sfinti

Indice Alfabetic Sfinti

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T Ț U V X Z

Calendarul zilei

Sf. Apolinar, m.
Sf. Apolinar, m.
07 Februarie
*
Sf. Apolonia, fc. m.
Sf. Apolonia, fc. m.
09 Februarie

O tânără fecioară, cu numele Apolonia, mai înainte de a fi arsă de vie, a fost supusă unor chinuri îngrozitoare. „Toţi se reped în casele creştinilor” – scrie cu amărăciune Dionisie.

Sf. Aquila
Sf. Aquila
07 Iulie

*

Sf. Arnold Janssen preot
15 Ianuarie
Arnold Janssen (n. 5 noiembrie 1837 în Goch am Niederrhein, Germania; d. 15 ianuarie 1909 în Steyl, Olanda) a fost un misionar german și fondatorul societății Steyler Missionare. 
Sf. Arsenie, pustnic
Sf. Arsenie, pustnic
15 Ianuarie

Sfântul pustnic Arsenie, precum şi un sfânt martir Arsenie, amintit la 14 decembrie, asemenea tuturor bărbaţilor sfinţi, au arătat că o strălucită dovadă de bărbăţie este construirea cu elan a unei vieţii eroice şi pregătirea unei morţi sfinte.

Sf. Atanasiu, ep. înv.**
Sf. Atanasiu, ep. înv.**
02 Mai

Atanasiu a trăit într-o perioadă istorică foarte agitată pentru Biserică. Aceasta, abia ieşită din perioada persecuţiilor, se confrunta cu două probleme: raporturile cu autoritatea imperială şi formularea adevăratei doctrine în interiorul culturii greco-romane.

Sf. Augustin din Canterbury, ep.
Sf. Augustin din Canterbury, ep.
27 Mai

“Episcopul Augustin, preacinstitul nostru frate, s-a format în regula mănăstirii, cunoaşte bine Sfânta Scriptură, prin harul lui Dumnezeu, este bogat în fapte bune; de aceea, tot ceea ce te va sfătui să asculţi cu plăcere, să pui în practică cu devotament şi să păstrezi cu multă grijă în amintire (...) Alătură-te cu toată inima lui în fervoarea credinţei şi ajută-l în efortul său cu capacitatea pe care Domnul ţi-a dat-o, pentru ca acela a cărui credinţă tu faci să fie primită şi ocrotită în regatul tău, să te facă părtaş al împărăţiei sale”.

Sf. Augustin, ep. înv.
Sf. Augustin, ep. înv.
28 August

Augustin s-a născut la Tagaste, în Numidia, la 13 noiembrie 354, dintr-o familie de clasă medie. Tatăl său, pe nume Patriciu, era membru în Consiliul Local şi avea un caracter afectuos, cu excepţia unor ieşiri mânioase ce creau în casă un apăsător climat de tăcere. Prima în privinţa tăcerii era Monica. Femeie inteligentă şi iscusită, ştia cum să controleze ieşirile soţului şi, la momentul potrivit, obţinea mereu cea ce era mai bine pentru familia ei. Patriciu, din partea sa, era mândru de acest lucru, şi de aceea o iubea cu multă afecţiune. Ea era creştină ferventă, el, un simplu catecumen; s-a botezat doar spre sfârşitul vieţii, urmând un obicei comun în acel timp.

Sf. Aurel, ep.
Sf. Aurel, ep.
20 Iulie

*

Sfânta Agneza, fc. m. **
Sfânta Agneza, fc. m. **
21 Ianuarie

A fost martirizată la Roma în a doua jumătate a secolului al III-lea sau, mai probabil, la începutul secolului al IV-lea. Papa Damasus si-a împodobit mormântul cu o inscripţie în versuri şi mulţi părinţi ai Bisericii, începând cu sfântul Ambroziu, i-au cântat laude.

Sfânta Angela Merici, fc. *
Sfânta Angela Merici, fc. *
27 Ianuarie

S-a născut la Desenzano del Garda (Italia), la 21 martie 1470 sau 1474. La 15 ani, a rămas orfană de ambii părinţi şi a locuit în continuare cu o soră la Salň, în casa unui unchi. Aici a aprofundat viaţa creştină, făcându-se terţiară franciscană şi consacrându-se personal prin votul fecioriei.

Sfântul Agaton, pp.
Sfântul Agaton, pp.
10 Ianuarie

Pontificatul Papei Agaton, originar din Palermo, considerat şi onorat din vremuri imemorabile ca sfânt, merită să fie amintit în pofida perioadei sale scurte de timp, doar de doi sau trei ani.

Sfântul Anton, abate **
Sfântul Anton, abate **
17 Ianuarie

Vestitul părinte al monahismului s-a născut în Egipt, în jurul anului 250. După moartea părinţilor săi, şi-a împărţit averea săracilor, s-ar retras în singurătate şi acolo a început să ducă o viaţă de pocăinţă. A avut mulţi ucenici; a lucrat pentru Biserică, susţinându-i pe mărturisitorii credinţei în timpul prigoanei lui Diocleţian şi ajutându-l pe sfântul Atanasiu împotriva arienilor. A murit în anul 356.

Ss. Ioachim şi Ana **
Ss. Ioachim şi Ana **
26 Iulie

Într-o rugăciune liturgică a Misalului ambrozian, în fiecare an, este înălţată spre Dumnezeu această laudă: “Noi te preamărim în plăcuta comemorare a sfinţilor Ioachim şi Ana, adorând planul plin de iubire cu care milostivirea ta a împlinit răscumpărarea neamului omenesc. Tu ţi-ai ales, cu o predilecţie unică, un popor ca el să-ţi aparţină şi ai stabilit cu el, încă din timpurile cele mai vechi, o strânsă alianţă, figura celei noi şi desăvârşite, oferită tuturor popoarelor de pe pământ. Şi când a venit împlinirea timpurilor, le-ai dat soţilor pe care astăzi îi cinstim, o fiică preacurată şi sfântă, pe Fecioara Maria, care, prin harul tău, l-a dat omenirii pierdute pe Mântuitorul”

Pagina 3 din 3First   Precedentul   1  2  [3]  Urmatorul   Ultimul