en-USro-RO

| Login
9 mai 2021
Sfinti  »  Litera C   Search
 ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI
ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI
14 Septembrie

Sărbătoarea Sfintei Cruci are o semnificaţie mult mai înaltă decât amănuntele în parte legendare istorisite în legătură cu descoperirea făcută de către mama împăratului Constantin, Elena. Glorificarea lui Cristos urmează chinului crucii şi antiteza suferinţă - mărire devine fundamentală în opera Răscumpărării. Cristos, în fiinţa sa concretă divină şi umană, se supune de bunăvoie condiţiei de sclav – crucea era tortura rezervată sclavilor – şi umilitorul supliciu este transformat în mărire nepieritoare. Astfel, crucea devine simbolul şi miezul religiei creştine.

† NAŞTEREA DOMNULUI (CRĂCIUNUL)
† NAŞTEREA DOMNULUI (CRĂCIUNUL)
25 Decembrie
Întruparea lui Cristos înseamnă participarea directă a oamenilor la viaţa divină. Reînnoirea omului prin naşterea spirituală a lui Cristos în suflete este tema favorită a pietăţii creştine; ea ne invită să medităm în fiecare an misterul mântuirii noastre în Cristos, şi astfel, să dăm adevăratul sens obiceiurilor numeroase şi mişcătoare legate de sărbătorile Crăciunului.
CATEDRA SF. AP. PETRU
CATEDRA SF. AP. PETRU
22 Februarie
Comemorarea de astăzi cuprinde deci un fapt istoric şi un adevăr de credinţă, care sunt împlinirea în timp a voinţei şi cuvântului lui Cristos: „Eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu înceteze credinţa ta. Tu, dar, când te vei întoarce, întăreşte-i pe fraţii tăi”. 
Cristian
Cristian
12 Noiembrie

Sfântul Cristian a făcut parte dintr-o misiune de călugări camaldulezi, chemaţi de regele Boleslau să participe la activitatea de încreştinare a Poloniei.

CRISTOS, REGELE UNIVERSULUI
CRISTOS, REGELE UNIVERSULUI
20 Noiembrie
Pentru sărbătoarea Cristos, Regele universului, cu care se şi închie anul liturgic, Biserica ne propune în acest an (A) unul din cele mai grandioase „tablouri” ale evangheliei sfântului Matei. El surprinde un moment decisiv al istoriei umanităţii: reunirea tuturor în faţa lui Isus.
Fer. Constantin
08 Decembrie
*
Sf. Caietan, pr.
Sf. Caietan, pr.
07 August

Caietan s-a născut la Thiene, în provincia Vicenza, în 1480, într-o familie de conţi. La izvorul baptismal i-a fost dat numele de Caietan, în cinstea unui unchi canonic, profesor la Universitatea din Padova, care, la rândul său, fusese chemat astfel deoarece era originar din Gaeta.

Sf. Caius pp.
Sf. Caius pp.
22 Aprilie
Sfântului Caius i se atribuie organizarea fazelor ce trebuie urmate până la primirea sfinţirii de episcop. A stat pe tronul Sfântului Petru între anii 283-296 şi, prin urmare, a murit înainte de începerea prigoanei lui Diocleţian, în 303: deci, foarte probabil, nu a fost martirizat. 
Sf. Calist I, pp. m. *
Sf. Calist I, pp. m. *
14 Octombrie

Papa Calist I a ales linia evanghelică, aceea a milostivirii şi a prudenţei, fără să se lase intimidat, şi nu a permis ca comunitatea creştină să devină o sectă de puritani.

Sf. Camil de Lellis, pr. *
Sf. Camil de Lellis, pr. *
14 Iulie

Camil avea un sens foarte concret al vieţii. Într-un timp în care mulţi vorbeau despre reforme, dar nu toţi îşi suflecau mânecile pentru a se apuca de treabă, el le dădea fiilor săi această normă: “Fiecare să aibă grijă să n-o facă pe reformatorul în spitale, ci să se străduiască să înveţe mai curând prin operele sale decât prin cuvinte, şi să fie plin de bunăvoinţă faţă de toţi cei care slujesc în spitale”.

Sf. Candida, m.
Sf. Candida, m.
03 Octombrie

*

Sf. Carina, m.
Sf. Carina, m.
07 Noiembrie

Despre sfârşitul sfintei Carina, unele scrieri mai noi afirmă că, refuzând să-l renege pe Cristos, a fost legată de un stâlp, biciuită şi mutilată în chip îngrozitor, până când sufletul ei de soţie şi mamă creştină a trecut în împărăţia împăratului Cristos.

Sf. Carol Borromeu, ep.
Sf. Carol Borromeu, ep.
04 Noiembrie

Carol, la vârsta de 12 ani, este ales abate – onorific – al Mănăstirii „Sf. Graţian”, aflată pe domeniile familiei părinteşti. Cu multă durere, a observat cum chiar călugării îl ironizau pe tatăl său, care, duminică de duminică, participa la Sfânta Liturghie în mijlocul sătenilor din Arona şi primea cu evlavie Sfânta Împărtăşanie.

Sf. Cazimir, rege *
Sf. Cazimir, rege *
04 Martie
Cazimir s-a născut la Cracovia, la 3 octombrie 1458, ca fiu al lui Cazimir al IV-lea, rege al Poloniei şi arhiduce al Lituaniei, de unde provenea familia sa, şi al Elisabetei de Austria. Era al treilea dintre cei treisprezece fii. 

Sf. Cecilia, fc. m. **
Sf. Cecilia, fc. m. **
22 Noiembrie
Numele ei este pomenit zilnic în rugăciunea liturgică romană, împreună cu ale tinerelor martire Agata, Lucia, Agnesa şi Anastasia; numeroase coruri, orchestre, formaţiuni muzicale de orice categorie sunt puse sub patronajul ei, fiind considerată patroana muzicii sacre şi a tuturor cântăreţilor.
Sf. Celestin al V-lea, pp.
Sf. Celestin al V-lea, pp.
19 Mai

Numele Celestin pentru bărbaţi şi Celestina pentru femei provin din adjectivul coelestis = ceresc, ceea ce aparţine împărăţiei cerului. Creştinii au folosit deseori aceste nume, care, şi prin sonoritatea lor, amintesc ceva din limpezimea şi puritatea cerului senin, iar sufleteşte, par o reflexie a luminii şi a păcii din casa Tatălui.

Sf. Celina, călug.
Sf. Celina, călug.
21 Octombrie

Sfânta Celina este una dintre ucenicele şi prietenele Sfintei Genoveva, patroana venerată a oraşului Paris.

Sf. Cezar de Arles, ep.
Sf. Cezar de Arles, ep.
26 August

Numele personal Cezar provine dintr-un supranume purtat de ginta Iulia, din care se vor trage Caius Iulius Cezar şi Octavianus August; cuvântul de bază exprima, probabil, originea şi misiunea divină a ginţii. Ulterior, a devenit nume personal, acordat unor împăraţi, şi apoi num comun, însemnând: împărat, stăpânitor; astfel, a rezultat în limba germană cuvântul Kaiser – împărat, iar: ţezar = ţar = împărat; mult mai târziu a început a fi folosit ca nume de botez, pe baza considerentului că, prin mântuire şi botez, creştinul participă la misiunea lui Cristos: „Isus Cristos este Întâiul Născut dintre cei morţi, stăpânitor peste regii pământului; lui, care ne iubeşte, care prin sângele său ne-a spălat de păcatele noastre şi a făcut din noi o împărăţie, preoţi pentru Dumnezeu Tatăl său, lui să-i fie mărire” (Apoc. I,5–6). În limba română, se întâlnesc şi formele Chezar, Chezarie, precum şi numele de femeie Cezara, Cezarina.

Sf. Ciprian, ep. m. **
Sf. Ciprian, ep. m. **
16 Septembrie

 Numele său complet este Cecilius Ciprianus Tascius. S-a născut pe la anul 210, într-o familie bogată din Asia proconsulară, foarte probabil la Cartagina. Nefiind nevoit să-şi câştige existenţa cu sudoarea frunţii sau prin folosirea armelor, el s-a dedicat studiilor, devenind un orator rafinat şi poate chiar avocat; în acelaşi timp, nu-şi refuza plăcerile vieţii conform cu obiceiurile oamenilor de rangul său.

Sf. Ciril de Ierusalim, ep. înv. *
Sf. Ciril de Ierusalim, ep. înv. *
18 Martie
A murit în anul 386, după ce a reconstruit din temelie comunitatea creştină din Ierusalim. Astăzi, el este cinstit şi în Occident, ca învăţător al Bisericii. 
Sf. Ciril din Alexandria, ep. înv. *
Sf. Ciril din Alexandria, ep. înv. *
27 Iunie

Ciril, în timpul vieţii sale, a experimentat de toate. Cu umorul tipic al englezilor, Newman a scris că episcopul alexandrin “nu ar fi fost de acord ca sfinţenia sa să fie judecată în baza acţiunilor sale”. Şi totuşi, a fost recunoscut sfânt mai întâi de poporul său şi apoi de toată Biserica, până la a-şi câştiga şi în Occident titlul de părinte şi învăţător al Bisericii, nu atât pentru virtuţile care nu-i lipseau, dar, mai ales, pentru că a trăit în umbra sfinţeniei lui Atanasiu, profesând cu fidelitate adevărata credinţă şi scriind atâtea cărţi pline de înţelepciune.

Sf. CIRIL, călug.
Sf. CIRIL, călug.
14 Februarie

Numele lor de botez erau Constantin şi Mihai, dar ei sunt cunoscuţi ca Ciril şi Metodiu, numele de călugări. S-au născut la Tesalonic, actualul Salonic, pe atunci un târg important al Imperiului de Răsărit. 

Sf. Clara, fc. **
Sf. Clara, fc. **
11 August

Clara s-a născut la Assisi, la 16 iulie 1194, într-o familie creştină care se bucura de o bună poziţie socială. Tatăl ei se numea Favarone di Offreduccio şi mama sa, Ortolana. Foarte curând, copila şi-a dat seama că în oraşul ei nu mai era hrană şi îmbrăcăminte şi a început să dea ceea ce putea pentru uşurarea suferinţelor celor săraci, lipsindu-se, în ascuns, chiar şi de mâncărurile mai deosebite pe care le dăruia.

Sf. Claudia, fc.
Sf. Claudia, fc.
20 Martie
*
Sf. Claudiu de la Colombiere
Sf. Claudiu de la Colombiere
15 Februarie
*
Sf. Clement I, pp. m. *
Sf. Clement I, pp. m. *
23 Noiembrie

Despre viaţa celui de al treilea urmaş al Sfântului Petru, pietatea credincioşilor a ţesut o istorisire ce cuprinde multe elemente simbolice. Astfel, se spune că şi-a atras răzbunarea împăratului Nerva, deoarece a convertit-o la creştinism pe soţia unui mare funcţionar, Teodora.

Sf. Clemenţa, călug.
21 Martie
*
Sf. Coletta, fc.
Sf. Coletta, fc.
06 Martie
*
Sf. Columban, abate *
Sf. Columban, abate *
23 Noiembrie
Columban a rămas celebru prin asprimea ascezei sale, în timp ce puţini sunt cei care cunosc spiritul său sensibil de poet.S-a născut în Irlanda, în provincia Leinster, şi era singurul fiu al unei familii bogate dar a renunţat la toate şi a intrat în mănăstire.
Sf. Conrad, ep
12 Decembrie
*
Sf. Cornel, centurion
Sf. Cornel, centurion
02 Februarie
El a fost cunoscut ca un om evlavios, sutaşul roman, de care se temeau că se ruga şi a fost generos în a face pomană. Reşedinţa lui a fost în Cezareea Palestinei şi a aparţinut cohortei cunoscute sub numele de "Italica". 
Sf. Corneliu, pp. m.
Sf. Corneliu, pp. m.
16 Septembrie

După moartea papei Fabian, în ianuarie 250, comunitatea din Roma a fost condusă de prezbiterii şi de diaconii ei. Împăratul Decius, hotărât să distrugă creştinismul, a spus că ar fi acceptat mai uşor ştirea apariţiei unui rival la conducerea imperiului, decât pe aceea a alegerii unui nou episcop la Roma. Alegerea noului papă însemna, deci, şi moartea acestuia în ziua imediat următoare. Era mai potrivit să se aştepte trecerea furtunii, aşa cum s-a întâmplat de fapt când, în primăvara anului următor, Decius a trebuit să meargă în Moesia pentru a se opune înaintării goţilor, murind pe câmpul de bătălie.
Comunitatea a profitat de aceasta pentru a se reuni şi a-l alege pe noul papă. Între aspiranţii la înalta demnitate era un oarecare Novaţian, expert în filozofia stoică şi în teologie, care intrase în clerul roman în timpul lui Fabian. Dar comunitatea, mai atentă la virtuţile candidaţilor decât la modul de a vorbi al celor erudiţi, l-a ales ca papă pe romanul Corneliu.

Sf. Cosma, m. *
Sf. Cosma, m. *
26 Septembrie

Se poate spune că sfinţii Cosma şi Damian sunt la originea acestei tradiţii a bunilor samariteni ai omenirii bolnave. Chiar dacă istoria este învăluită în legendă, existenţa lor şi modul în care şi-au exercitat profesiunea rămân un minunat exemplu pentru toate veacurile. Nu fără motiv, au fost aleşi ca patroni ai medicilor şi farmaciştilor.

Sf. Crescenţia, m.
Sf. Crescenţia, m.
15 Iunie
*
Sf. Cristina, fc. m.
Sf. Cristina, fc. m.
24 Iulie

Cristina, o tânără de unsprezece ani, pentru extraordinara ei frumuseţe, a fost închisă într-un turn, împreună cu douăsprezece slujnice, de către tatăl ei, Urban, ofiţer superior în armata împăratului. În realitate, tatăl voia să o constrângă pe fiica sa, devenită creştină, să renunţe la religia primejdioasă pe care a îmbrăţişat-o, şi astfel, să o scape de primejdia morţii.

Sf. Cunegunda, împ.
Sf. Cunegunda, împ.
03 Martie
A fost fiica ducelui de Luxemburg. Din copilărie a dorit şi s-a hotărât să se consfinţească lui Dumnezeu într-o mănăstire, dar pentru a se supune părinţilor, a acceptat să se căsătorească cu Henric, duce de Bavaria, care apoi a devenit împărat şi a fost încoronat de către Papa în anul 1014. 
Sfântul Claudiu Apollinariu, ep.
Sfântul Claudiu Apollinariu, ep.
08 Ianuarie
Sfântul Claudiu Apolinarul, sau Apolinarul din Hierapole sau Apolinarul Apologetul a fost un lider creştin şi un scriitor din secolul al II-lea.
Ss. Carol Lwanga şi îns., m. **
Ss. Carol Lwanga şi îns., m. **
03 Iunie

Viaţa şi moartea de martiri a Sfântului Carol şi a însoţitorilor săi au avut loc în Africa, într-o regiune care astăzi face parte din Uganda. Pe atunci, la sfârşitul secolului al XIX-lea, ţinutul se numea Buganda şi se afla sub conducerea regelui Mwanga; acesta adunase la curtea lui un grup dintre cei mai frumoşi şi inteligenţi tineri, care să-i stea la dispoziţie în calitate de paji sau copii de casă. În fruntea lor se afla tânărul Carol, admirat pentru frumuseţea şi inteligenţa lui, dar suspectat pentru faptul că era creştin, cum erau cei mai mulţi dintre paji.

Ss. Crisant şi Daria, soţi m.
Ss. Crisant şi Daria, soţi m.
25 Octombrie

Istorisirea martiriului Sfântului Crisant şi al soţiei sale, Daria, le-a dat scriitorilor bisericeşti prilejul de a expune pe larg frământările sufleteşti şi încercările prin care aveau de trecut cetăţenii romani din înalta societate în drumul spre Cristos.

Ss. Cristofor Magallanes, pr. şi îns., m.
Ss. Cristofor Magallanes, pr. şi îns., m.
21 Mai

Preot cu o credinţă ferventă, conducător prudent al fraţilor preoţi şi păstor plin de zel, a fost înzestrat cu o deosebită capacitate de înnoire umană şi creştină a credincioşilor. Misionar între indigenii “huichole”, a răspândit cu zel devoţiunea Rozariului faţă de sfânta Fecioară. Cea mai mare muncă la care s-a dedicat în activitatea sa pastorală au fost vocaţiile sacerdotale.