en-USro-RO

| Login
16 aprilie 2021
Sfinti  »  Litera I   Search
Inima Neprihănită a Mariei **
Inima Neprihănită a Mariei **
16 Iunie

Primele mărturii ale cultului public apar la Napoli, Italia, în Confraternitatea Inimii Neprihănite a Mariei, fondată de sfântul Ioan Eudes. Sărbătoarea a fost instituită în 1805.

Sf. Iosif Cottolengo, pr.
Sf. Iosif Cottolengo, pr.
30 Aprilie

Un tânăr canonic al Bisericii „Trupul Domnului” cunoştea toate ascunzişurile din Torino al anului 1820. Deseori era văzut cu o servietă mare de piele, plină cu ce aduna, intrând pe o străduţă sau alta şi întorcându-se cu servieta goală, urmat de cete de copii care nu mai conteneau cu „Mulţumim, unchiule!”.

Fer. Isabela, fc. m.
Fer. Isabela, fc. m.
14 Aprilie

*

Sf. Iuliu I, pp. m.
Sf. Iuliu I, pp. m.
12 Aprilie
*
Sf. Iulia Billart, călug.
Sf. Iulia Billart, călug.
08 Aprilie
Sf. Ioan Baptist de La Salle, pr. *
Sf. Ioan Baptist de La Salle, pr. *
07 Aprilie

Spiritualitatea lui La Salle este aceea tipică şcolilor franceze ale timpului său, adică aceea a umanismului devot, care datora atâta sfântului Francisc de Sales. Ea ajuta la introducerea unei autentice vieţi evanghelice în cotidian şi lua în serios considerarea darurilor şi calităţilor umane ca daruri ale lui Dumnezeu, de utilizat pentru binele umanităţii. El a reţinut aceasta ca fiind ceva foarte adaptat pentru fiii săi.

Sf. Isidor, ep. înv. *
Sf. Isidor, ep. înv. *
04 Aprilie

Isidor nu a fost numai un transmiţător al credinţei părinţilor, dar şi un zelos apărător al autenticităţii sale. A întărit Biserica prin exemplu şi prin cuvânt, cel scris şi cel vorbit, fără să se încreadă în el însuşi, dar lăsându-se călăuzit întotdeauna de acţiunea Duhului Sfânt, convins că, “dacă doctrina nu e susţinută de har, nu ajunge la inimă, chiar dacă intră în ureche. Face zgomot afară, dar nu foloseşte la nimic. Numai atunci cuvântul lui Dumnezeu coboară din ureche în adâncul inimii, când intervine harul, operând în intimitate şi conducând la convertire”. Numai în acest caz, înţelegerea nu poate fi separată de convertire, deoarece, “după ce am cunoscut, trebuie să simţim datoria de a pune în practică lucrurile bune pe care le-am învăţat”. La 25 aprilie 1722, Grigore al XIII-lea l-a proclamat învăţător al Bisericii Universale.

Sf. Ioan Climac (Scărarul), abate
Sf. Ioan Climac (Scărarul), abate
30 Martie
Ioan este numele de botez, iar Climac - un supranume ce i s-a dat pentru un tratat foarte renumit despre viaţa ascetică, tratat numit „Scara Paradisului”; şi astfel Ioan a fost supranumit Climac sau Scărarul. 
Sf. Ioan din Egipt
27 Martie
*
† SF. IOSIF, soţul sf. Fc. Maria
† SF. IOSIF, soţul sf. Fc. Maria
19 Martie
Evanghelia îl numeşte pe Iosif om drept, aşa cum au fost numiţi vechii patriarhi ai Israelului. El, asemenea lor, credea în iubirea lui Dumnezeu faţă de poporul său şi faţă de omenirea întreagă şi aştepta împlinirea promisiunii de mântuire, a unei mântuiri ce trebuia să vină de sus. 
Sf. Ioan al lui Dumnezeu, călug. *
Sf. Ioan al lui Dumnezeu, călug. *
08 Martie
Când Ioan cerea pomană spunea întotdeauna: “Faceţi bine, fraţilor, pentru voi înşivă!”, pentru a aminti fiecăruia că cine dă unui sărac, dă cu împrumut lui Dumnezeu. De aici, şi numele de “fatebenefratelli” dat fiilor săi spirituali. 
Ss. Iulian şi Iuliana, fraţi m.
Ss. Iulian şi Iuliana, fraţi m.
16 Februarie

Iuliana este o tânără din oraşul Nicomedia (astăzi, Izmit, pe malul Mării Marmara), pe care însuşi tatăl ei, nereuşind să o determine de a renunţa la credinţa în Cristos şi hotărârea de a rămâne fecioară o dezmoşteneşte şi o acuză că e creştină. 

Sf. Iosefina Bakhita, fc. *
Sf. Iosefina Bakhita, fc. *
08 Februarie

S-a născut în Sudan, în anul 1869, şi, răpită la vârsta de 7 ani, a fost vândută de mai multe ori. La 21 de ani primeşte botezul şi îşi dedică viaţa Domnului care i-a arătat atâtea forme de iubire.

Sf. Ieronim Emiliani *
Sf. Ieronim Emiliani *
08 Februarie

Tatăl său era senator al Serenissimei, iar mama sa era descendentă a dogilor. Ieronim, totul i-a mers din plin până în acea celebră zi de 27 august 1511, când, dintr-o dată, s-a aflat în lanţuri, ca şi cum ar fi fost un periculos delincvent. 

Sfântul Ioan Bosco, pr. **
Sfântul Ioan Bosco, pr. **
31 Ianuarie

S-a născut la data de 16 august 1815, la Becchi, în Castelnuovo d=Asti. Tatăl său, Francesco, se căsătorise pentru a doua oară, cu Margareta Occhiena, şi l-a lăsat orfan la vârsta de doar 2 ani. Cu toate constrângerile economice, mama, rămasă văduvă cu trei copii, din care unul născut dintr-o primă căsătorie, nu a voit să se recăsătorească pentru a se putea dedica în întregime lor.

Sf. Ilaria, m.
Sf. Ilaria, m.
30 Decembrie

*

SF. IOAN, ap. şi ev.
SF. IOAN, ap. şi ev.
27 Decembrie

Prima întâlnire cu Maestrul l-a mişcat aşa de profund, încât şi-a amintit până şi ora: era pe la patru după-amiază. Împreună cu Andrei, fratele lui Petru, el se dusese la râul Iordan să-l asculte pe Ioan Botezătorul, şi când acesta l-a prezentat pe Isus care trecea, spunând: “Iată mielul lui Dumnezeu“, l-au urmat pe Nazarinean.

Sf. Ioan de Kety, pr. *
Sf. Ioan de Kety, pr. *
23 Decembrie
Popular este numit Ioan Canzio, de la latinizarea lui K“ty sau Kenty, oraşul său de origine, din apropiere de Cracovia, în Polonia, unde s-a născut în anul 1390. 
Sf. Iacob, patriarh
Sf. Iacob, patriarh
20 Decembrie

Iacob - care poartă şi numele de Israel -,este sărbătorit în ziua de 20 decembrie, cu cinci zile înainte de sărbătorirea Naşterii Domnului nostru Isus Cristos.

Sf. Isaac, Patriarh
Sf. Isaac, Patriarh
20 Decembrie
Geneza, sau Cartea Facerii, istoriseşte pe larg, începând cu capitolul 11, vers 29, şi până la ultimul capitol, al 50-lea, întâmplările din viaţa lui Avraam, a fiului său, Isac, şi a fiului acestuia, Iacob.
Pagina 1 din 4First   Precedentul   [1]  2  3  4  Urmatorul   Ultimul