en-USro-RO

| Login
27 noiembrie 2020
Sfinti  »  Litera I   Search
Sf. Ioan al Crucii, pr. înv. **
Sf. Ioan al Crucii, pr. înv. **
14 Decembrie
Învăţătura sfântului Ioan al Crucii a fost deosebit de importantă în istoria Bisericii. Într-o perioadă în care viaţa religioasă căzuse în discreditare şi sfinţenia era considerată o excepţie, el, prin viaţa şi cuvântul său, a redeschis pentru mulţi o cale de sfinţenie.
Sf. Ioan Damaschin, pr. înv
Sf. Ioan Damaschin, pr. înv
04 Decembrie
Sfântul Ioan din Damasc, supranumit Damaschinul, a făcut parte dintr-o familie arabă creştină. In timpul iconoclasmului el a susţinut prin „trei discursuri în favoarea sfintelor icoane” şi a dat o mare lovitură adversarilor cinstirii icoanelor.
Sf. Ioan Berchmans, student
Sf. Ioan Berchmans, student
26 Noiembrie
*
 Sf. Iosafat, ep. m. **
Sf. Iosafat, ep. m. **
12 Noiembrie

Iosafat s-a născut la Wolodymyr, în Volynia, în Ucraina, într-o familie nobilă scăpătată, de tradiţie ortodoxă. La izvorul baptismal, părinţii l-au numit Ioan. L-au educat în ortodoxie şi s-au gândit să facă din el un comerciant de succes. Pentru aceasta, l-au trimis la Vilnius, unde exista posibilitatea de a învăţa arta comerţului.

SF. IUDA, ap.
SF. IUDA, ap.
28 Octombrie

Sf. Iuda are şi el un supranume: Tadeul, care înseamnă mărinimos. După o tradiţie culeasă de istoricul Nichifor Calist, apostolul Iuda a evanghelizat Palestina, Siria şi Mesopotamia şi a murit martir la Edesa.

Sf. Ioan de Capistran, pr.
Sf. Ioan de Capistran, pr.
23 Octombrie

Istoria a recunoscând în sfântul Ioan de Capistran apostolul Europei care, fără un om cu un temperament ca al său, probabil ar fi cunoscut timpuri destul de triste.

Sf. Irina din Portugalia, fc. m.
Sf. Irina din Portugalia, fc. m.
20 Octombrie

Amintirea tinerei fecioare din secolul al VII-lea, care, prin viaţa ei curată şi prin moartea tragică ce i-a adus sfârşitul, a făcut ca numele de Irina să fie între cele mai răspândite nume atât în Portugalia, cât şi în Spania.

Sf. Ioan de Brébeuf, pr. şi îns., m. *
Sf. Ioan de Brébeuf, pr. şi îns., m. *
19 Octombrie

Iezuiţii francezi şi italieni, care au semănat evanghelia în Canada, au fost singurii apărători ai indigenilor, chiar şi atunci când aceştia îi tratau ca pe nişte duşmani, nereuşind să distingă între misionarii purtători ai iubirii creştine şi ceilalţi europeni care căutau doar bani.

Sf. Ignaţiu din Antiohia, ep. m. **
Sf. Ignaţiu din Antiohia, ep. m. **
17 Octombrie

Se ştie că el a fost al treilea episcop de Antiohia, după sfântul Petru şi Evodiu. Era foarte respectat în întreaga Asie Mică. Când s-a răspândit ştirea despre condamnarea sa, şi el a întreprins călătoria spre Roma, escortat de circa zece gărzi, Bisericile şi-au trimis episcopii cu câte un reprezentant din respectivele comunităţi în fiecare oraş unde nava trebuia să oprească. Toţi voiau să-i aducă un ultim “adio” omului apostolic şi să asculte ultimele sale cuvinte.

Sf. Ioan Leonardi, pr.
Sf. Ioan Leonardi, pr.
09 Octombrie

Carisma acestui reformator post-tridentin cu vederi foarte largi opera pentru asanarea tuturor componentelor Bisericii, în sintonie cu ceilalţi sfinţi contemporani lui, ca Filip Neri, Carol Borromeu, Iosif de Calasanz.

Sf. Ioan Calabria
Sf. Ioan Calabria
08 Octombrie

Umilirile si dificultățile de orice natură contribuiau, împreună cu harul lui Dumnezeu, la maturizarea în el, a unui spirit de credință și de abandon în mâinile Divinei Providențe.

Sf. Ieronim, pr. înv. **
Sf. Ieronim, pr. înv. **
30 Septembrie

În Postul Mare din anul 375, o boală l-a adus pe patul de moarte, şi tocmai atunci s-a petrecut un fapt neaşteptat. “Dintr-o dată, m-am simţit ca şi răpit în duhul meu. M-am simţit tras înaintea tribunalului Judecătorului, şi m-am simţit străfulgerat de o lumină care iradia din toate părţile, încât eu, căzut la pământ, nu îndrăzneam nici măcar să-mi ridic privirea. Am fost întrebat cine sunt. “Un creştin!”, am răspuns. Dar Judecătorul, de pe tronul său, a exclamat: “Mincinosule! eşti un ciceronian, tu nu eşti creştin! Unde este comoara ta, acolo este şi inima ta!” Am rămas fără cuvinte. Sub vergi (Judecătorul dăduse ordin să fiu bătut) m-am simţit sfâşiat şi mai mult de remuşcarea conştiinţei, şi în interiorul meu tot repetam: “În infern, cine va cânta laudele tale?”“[5]

Sf. Ianuariu, ep. m. *
Sf. Ianuariu, ep. m. *
19 Septembrie

Ianuariu, născut la Napoli în a doua jumătate a secolului al III-lea, a fost ales episcop de Benevento. Aici s-a făcut iubit nu numai de comunitatea creştină, dar şi de păgâni, pentru grija pe care el a avut-o faţă de cei săraci, fără deosebire de religie, ci privind numai la nevoile lor.

 Sf. Iosif din Copertino, pr.
Sf. Iosif din Copertino, pr.
18 Septembrie

La Copertino, ţinutul său natal, de mic îl numeau “Gură-Cască”, deoarece era mereu distrat. Incapabil să înveţe o meserie cum era aceea de tâmplar sau de cizmar, a muncit câţiva ani ca băiat de prăvălie. Aici se simţea mai bine decât acasă, deoarece casa familiei era un mic grajd ce fusese adaptat ca locuinţă umană.

Sf. Ioan Gură de Aur, ep. înv. **
Sf. Ioan Gură de Aur, ep. înv. **
13 Septembrie

S-a născut la Antiohia, între anii 340 şi 350. Tatăl său se numea Secundus şi era general al armatei romane staţionate la Antiohia, în Asia Mică. Când acesta a cunoscut-o pe Antusa, o tânără de origine greacă, în care frumuseţea fizică se unea cu o inteligenţă ieşită din comun, nu s-a gândit prea mult să o ceară de soţie. Erau amândoi creştini şi înţelegerea lor a fost perfectă, spre marea bucurie a familiilor lor.

Sf. Ingrid, călug.
Sf. Ingrid, călug.
02 Septembrie

*

 Martiriul Sf. Ioan Botezătorul **
Martiriul Sf. Ioan Botezătorul **
29 August

Din Evanghelie şi din tradiţie putem reconstitui viaţa Înainte-mergătorului, al cărui cuvânt aprins părea într-adevăr pătruns de spiritul proorocului Ilie. În anul al 15-lea al împăratului Tiberiu (27-28 după Cristos), Botezătorul, care ducea o viaţă aspră, urmând legile naziratului, şi-a început misiunea invitând poporul să înceapă pregătirea căilor Domnului, deoarece pentru a-l primi era necesară o sinceră conversiune, adică o schimbare radicală a dispoziţiilor sufleteşti. Adresându-se tuturor claselor sociale, a trezit un entuziasm puternic în popor, dar şi nemulţumiri între farisei, aşa-numita aristocraţie a spiritului, a cărei ipocrizie o condamna în mod deschis.

Sf. Iosif de Calasanz, pr. *
Sf. Iosif de Calasanz, pr. *
25 August

Iosif de Calasanz s-a născut la Peralta de la Sal, Dieceza de Urgel, în Aragona septentrională (Spania), în 1556, şi fiind din familie bogată, a putut studia până a ajuns doctor în drept civil şi bisericesc. Primise o bună educaţie creştină şi a urmat cu uşurinţă vocaţia sa sacerdotală. Imediat ce a ajuns preot, a început o carieră strălucită, devenind canonic vizitator (veghea asupra parohiilor şi mănăstirilor) şi apoi vicar general al diecezei.

Sf. Ioan Eudes, pr. *
Sf. Ioan Eudes, pr. *
19 August

Ioan Eudes s-a născut la Ri, o mică localitate din Normandia, lângă oraşul Caen, în Dieceza de Sées, la 14 noiembrie 1601. De la poporul său moştenea tenacitatea voinţei şi generozitatea inimii. Părinţii iezuiţi se stabiliseră deja în ţinutul său şi a avut norocul să fie educat în colegiul lor din Caen, unde a primit o educaţie umanistă de invidiat pentru timpul său şi unde s-a lăsat influenţat de carisma ignaţiană.

Sf. Iuliana, m.
Sf. Iuliana, m.
18 August

*

Pagina 2 din 4First   Precedentul   1  [2]  3  4  Urmatorul   Ultimul