en-USro-RO

| Login
16 aprilie 2021
Sfinti  »  Litera L   Search
Sfântul Lucian, pr.
Sfântul Lucian, pr.
07 Ianuarie

Lucian, Maximinian şi Iulian au fost trei misionari trimişi de la Roma, pe la jumătatea secolului III d.C., să evanghelizeze regiunea Beauvais, în Galia. Aici au suferit martiriul în timpul persecuţiei împăratului Diocleţian.

Sf. Leonard Murialdo, pr.
Sf. Leonard Murialdo, pr.
18 Mai
Sf. Lidia, ucenica sf. Paul
Sf. Lidia, ucenica sf. Paul
03 August

Lidia, recunoscătoare pentru bucuria ce i-au adus-o în suflet cuvintele Apostolului şi harul botezului, i-a rugat cu delicată insistenţă, ba chiar i-a şi „silit” pe misionari să accepte ospitalitatea ei. Casa Lidiei devine, în felul acesta, primul centru comunitar, prima ecclesia - „biserică” - din Europa. Pentru comunitatea creştină din Filipi, şi probabil îndeosebi pentru casa Lidiei, în Scrisoarea către Filipeni, Sfântul Paul are cuvinte de o gingăşie mişcătoare, numindu-i pe aceştia fraţi în Cristos „mult-doriţi, bucuria şi coroana mea”.

Sf. Laurenţiu din Brindisi, pr. înv. *
Sf. Laurenţiu din Brindisi, pr. înv. *
21 Iulie

Pentru a putea citi în limba originală Vechiul şi Noul Testament, a învăţat la perfecţie limba ebraică şi cea greacă. A devenit astfel expert în limba şi în tradiţiile ebraice, încât a trezit mirarea rabinilor care l-au invitat să dialogheze cu ei în sinagogi. Competenţa sa în cele ce ţineau de ebraism i-a făcut pe unii să creadă că el ar fi fost vreun evreu convertit la creştinism.

SF. LAURENŢIU, diacon m.
SF. LAURENŢIU, diacon m.
10 August

Arhidiaconul Laurenţiu era omul de încredere al papei în administrarea bunurilor comunităţii şi ar fi ajuns cu uşurinţă, după tradiţie, succesorul în scaunul lui Petru. De la el, autorităţile aşteptau ceva important.

Sf. Laura, m.
Sf. Laura, m.
20 August

*

Sf. Ludovic, rege *
Sf. Ludovic, rege *
25 August

În secolul al XIII-lea, idealul sfinţeniei era încă cel al principiului monastic ora et labora. Ludovic şi l-a făcut propriu. În fiecare zi, clericii de la curte celebrau două Liturghii şi recitau în cor orele canonice, în prezenţa regelui şi a familiei sale. În timpul anului, Ludovic se supunea cu rigurozitate posturilor prescrise de liturgie şi operelor de caritate în favoarea săracilor. În fiecare zi, dădea de mâncare la trei sute de săraci şi adeseori invita treisprezece dintre aceştia la masă şi îi servea personal. Celor care îi atrăgeau atenţia că cheltuia prea mult pentru săraci, le răspundea: “Prefer să cheltuiesc pentru pomenile făcute din dragoste faţă de Dumnezeu, decât în plăcerile pe care le aduce gloria deşartă a acestei lumi”.

Sf. Laurenţiu Iustiniani, ep.
Sf. Laurenţiu Iustiniani, ep.
05 Septembrie

Laurenţiu Iustiniani, abatele Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” de lângă Veneţia, în anul 1433 a fost numit episcop de Veneţia, deşi de mai multe ori a refuzat această demnitate, considerându-se că este lipsit de calităţile şi energia necesare păstorului unei dieceze.

Sf. Ludmila
Sf. Ludmila
16 Septembrie

*

Sf. Laurenţiu Ruiz şi îns., m. *
Sf. Laurenţiu Ruiz şi îns., m. *
28 Septembrie

Pe 23 septembrie, au reînceput interogatoriile şi torturile. Când l-au întrebat pe Laurenţiu Ruiz dacă era dispus să-şi renege credinţa pentru a-şi salva viaţa, el a răspuns cu hotărâre că era pregătit să moară pentru Domnul: “Aş vrea să-mi dau - a spus el - de o mie de ori viaţa pentru el. Nu voi fi niciodată apostat. Dacă vreţi, puteţi să mă ucideţi. Voinţa mea este aceea de a muri pentru Dumnezeu”.

SF. LUCA, ev.
SF. LUCA, ev.
18 Octombrie

Sf. Luca este  “medicul drag” (Col 4,14), discipol şi tovarăş al lui Paul în călătoriile sale apostolice, fidel lui până la ultima încarcerare în închisoarea romană (2Tim 4,11).

Sf. Leonard, pustnic
Sf. Leonard, pustnic
06 Noiembrie

Sfântul Leonard de Noblat; este numele unui renumit pustnic, care, în prima jumătate a veacului al VI-lea, şi-a ales locul de retragere în pădurea din acest ţinut, unde a zidit şi o biserică închinată Maicii Domnului de sub Arbori; el a denumit locul său de muncă şi rugăciune Nobliacum sau Noblat.

Sf. Leon cel Mare, pp. înv. **
Sf. Leon cel Mare, pp. înv. **
10 Noiembrie

Principiul său era: “Chiar şi atunci când trebuie să corijezi, întotdeauna să fie salvată iubirea”.


Sf. Leopold
Sf. Leopold
15 Noiembrie
Membru al familiei de Bamberg, care în secolul XI-lea stăpânea ţinutul Austriei, Leopold ajunge marcgraf în anul 1095 şi trece deschis de partea împăratului german Henric al V-lea. A avut o contribuţie foarte însemnată la realizarea Concordatului de la Worms (1122), prin care papa Calist al II-lea şi împăratul Henric al V-lea au pus capăt luptei pentru învestitură.
Sf. Lucreţia, m.
Sf. Lucreţia, m.
23 Noiembrie
*
Sf. Leonard
08 Decembrie
*
Sf. Lucia, fc. m. **
Sf. Lucia, fc. m. **
13 Decembrie
Oraşul Siracusa din Sud-Estul Siciliei este locul unde a trăit şi murit martiră Sfânta Lucia. Ea se bucură de un cult deosebit atât în Biserica de Apus, cât şi în cea de Răsărit şi are un loc deosebit în iconografia creştină.
Sf. Lazăr din Betania
Sf. Lazăr din Betania
17 Decembrie
Evanghelia Sfântului Ioan istoriseşte în capitolul al XI-lea învierea minunată a lui Lazăr, fratele surorilor Marta şi Maria, care locuiau în Betania, la aproximativ 5 km de Ierusalim.
Sf. Lazăr
25 Februarie
*
Sf. Luciu I, pp. m.
Sf. Luciu I, pp. m.
05 Martie
*
Sf. Longin, m.
Sf. Longin, m.
15 Martie
După o veche tradiţie, acesta ar fi fost numele ostaşului trimis să se asigure că Isus cel răstignit pe cruce era mort cu adevărat. Pentru aceasta, şi-a ridicat suliţa şi, prin partea dreaptă a crucificatului, i-a străpuns inima. 
Sf. Luiza de Marillac, călug.
Sf. Luiza de Marillac, călug.
15 Martie
Portretul artistic făcut de Sfântul Vincenţiu de Paul descrie chipul sfintei amintite astăzi: umilă, inteligentă şi supusă colaboratoare a marelui sfânt al carităţii. „Singur Dumnezeu ştie ce tărie sufletească are această femeie”.
Sf. Liduina, fc.
Sf. Liduina, fc.
14 Aprilie
Sf. Leonida m.
Sf. Leonida m.
22 Aprilie
Leonida, a fost văzut îngenunchind lângă leagănul copilului său Origene şi sărutându-i pieptul. Întrebat de ce face acest lucru, a răspuns: „Sărut chivotul unde locuieşte Sf. Treime”. O astfel de credinţă l-a învrednicit şi de coroana muceniciei.          
Sf. Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.
Sf. Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.
28 Aprilie

Pentru Ludovic, săracul nu era un simplu om lipsit, de care se poate scăpa printr-o mică pomană, ci era sacramentul unei speciale prezenţe a lui Cristos între oameni. Dumnezeu i-a arătat cu claritate acest lucru încă din copilărie şi el nu l-a putut uita niciodată.