en-USro-RO

| Login
16 aprilie 2021
Sfinti  »  Litera M   Search
 Sf. Marta **
Sf. Marta **
29 Iulie

Nu putem să vorbim despre Marta fără să amintim, în acelaşi timp, de sora sa, Maria, şi de fratele lor, Lazăr. Ei locuiau în Betania, un sat la est de Ierusalim, în spatele Muntelui Măslinilor, la câţiva kilometri de oraşul sfânt. Din punct de vedere economic, trebuie să fi fost o familie înstărită, din moment ce-şi puteau permite să-i invite pe Isus şi pe apostolii săi pentru a-i găzdui şi pentru a-i pune la masă, când aceştia erau în trecere prin Galileea spre Ierusalim şi apoi în ultimele zile dinaintea pătimirii.

ADORMIREA MAICII DOMNULUI
ADORMIREA MAICII DOMNULUI
15 August

Termenul „adormire” este cel mai vechi care se foloseşte în legătură cu sfârşitul vieţii Maicii Domnului. Sărbătorirea acestui fapt a fost decretată pentru Orient în secolul al VII-lea de către împăratul bizantin Mauriţiu. În acelaşi veac, sărbătoarea este introdusă şi la Roma, de către un papă grec, Sergiu I.

NAŞTEREA SF. FECIOARE MARIA
NAŞTEREA SF. FECIOARE MARIA
08 Septembrie

Naşterea Mariei este minunată şi sublimă, nu prin ceea ce cărţile apocrife istorisesc cu bogăţie de amănunte şi cu naivitate, ci prin faptul că reprezintă un moment hotărâtor în realizarea planului de mântuire urmat de iubirea veşnică a lui Dumnezeu. Mulţi Sfinţi Părinţi au cinstit sărbătoarea naşterii Maicii Domnului cu sublime cântări de laudă izvorâte din cunoaşterea adâncă a Bibliei, din sensibilitatea şi elanul lor poetic.

Sf. Fc. Maria de la Guadalupe *
Sf. Fc. Maria de la Guadalupe *
12 Decembrie
Evenimentul de la Guadalupe înseamnă începutul evanghelizării. Mesajul lui Cristos, prin Mama sa, reia elementele centrale ale culturii autohtone, le purifică şi le dă semnificaţia definitivă a mântuirii.
Sf. Fc. Maria de pe Muntele Carmel *
Sf. Fc. Maria de pe Muntele Carmel *
16 Iulie
Sf. Fc. Maria, Ajutorul Creştinilor
Sf. Fc. Maria, Ajutorul Creştinilor
24 Mai
Sf. Fecioară Maria de la Lourdes *
Sf. Fecioară Maria de la Lourdes *
11 Februarie

Faptele amintite în comemorarea aceasta s-au petrecut într-o mică localitate de la poalele Munţilor Pirinei, localitate numită Lourdes, în anul 1858. În ziua de 11 februarie, tânărei Bernadeta Soubirous, în vârstă de 14 ani i s-a arătat Sf. Fecioară.

Sf. Fecioară Maria Îndurerată **
Sf. Fecioară Maria Îndurerată **
15 Septembrie

Papa Pius al X-lea a stabilit ca dată definitivă ziua de 15 septembrie, dată însuşită de noul calendar, care a schimbat gradul şi titlul sărbătorii, transformând-o într-o simplă comemorare, cu titlul: „Sfânta Fecioară Maria îndurerată”. Cu acest titlu, noi cinstim în mod special durerea Mariei, acceptată de ea în participarea la opera de răscumpărare prin cruce. Alături de cruce, mama lui Cristos răstignit a devenit mamă a corpului mistic născut din Cruce, adică noi suntem născuţi drept creştini din iubirea lui Isus şi a Mariei, iubire ce s-a jertfit şi a primit să sufere pentru noi.

Sf. Fecioară Maria, Regină **
Sf. Fecioară Maria, Regină **
22 August

Toţi creştinii văd şi cinstesc în Maria dărnicia nemărginită a iubirii divine, care a revărsat cu îmbelşugare în mâinile ei orice bine. Şi ea, ca regină şi mamă, împarte tot ce a primit de la Rege; îi protejează cu puterea sa pe fiii doborâţi prin participarea la răscumpărare şi le face bucurie cu darurile sale, deoarece Regele a dispus ca orice har să treacă prin mâinile sale de regină mărinimoasă. Pentru acest motiv, Biserica îi invită pe credincioşi să i se adreseze nu numai cu numele dulce de mamă, dar şi cu acela respectuos de regină, aşa cum în cer o salută, plini de fericire şi iubire, îngerii, patriarhii, profeţii, apostolii, martirii, mărturisitorii, fecioarele. Maria a fost încoronată cu diadema fecioriei şi aceea a maternităţii divine: „Duhul Sfânt se va coborî asupra ta şi puterea Celui Preaînalt te va umbri. Pentru aceasta, Cel Sfânt care se va naşte din tine se va numi Fiul lui Dumnezeu”.

Sf. Mamert, ep.
Sf. Mamert, ep.
11 Mai

Sfântul Mamert este legat de procesiunea ce se obişnuieşte a se face în zilele de Rogaţiuni, cu trei zile înainte de sărbătoarea Înălţării, când la slujbe şi, apoi, în procesiuni în afara bisericii se fac rugăciuni pentru a se cere de la Dumnezeu îndepărtarea calamităţilor naturale.

Sf. Mansuet, ep.
19 Februarie
*
Sf. Marcel Callo, m.
Sf. Marcel Callo, m.
19 Martie

*

Sf. Marcel, ep.
Sf. Marcel, ep.
09 Aprilie
*
Sf. Marcelin din Cartagina, m.
06 Aprilie

Pentru creştini, numele Marcu aminteşte de unul dintre cei patru evanghelişti, ucenic credincios al sfinţilor apostoli Petru şi Paul. Amintirea acestui nume era o invitaţie la cunoaşterea şi urmarea cu credinţă a învăţăturii Sfântului Apostol Petru, pe care Marcu a exprimat-o în Evanghelia care-i poartă numele. Tribunul Marcelin din Cartagina a răspuns cu statornicie la această chemare.

Sf. Marcelin, m.
Sf. Marcelin, m.
02 Iunie

*

Sf. Marcelin, m.
Sf. Marcelin, m.
18 Iunie
Sf. Marcelin, pp. m.
Sf. Marcelin, pp. m.
26 Aprilie

Marcelin a fost la cârma corăbiei lui Petru tocmai în focul marii prigoane începute de Diocleţian în anul 303, când împăratul poruncise, sub ameninţarea cu moartea, să fie predate toate cărţile sfinte ale creştinilor, spre a fi arse. În veacul al V-lea, s-a afirmat că însuşi papa Marcelin, îngrozit de pedepsele crunte ce se aplicau celor care erau aflaţi că ascundeau aceste cărţi, ar fi devenit „trădător al sfintelor cărţi”. Sfântul Augustin răspunde că nu poate fi considerat „trădător” un episcop care şi-a dat sângele şi viaţa pentru Cristos.

Sf. Marcian, m.
Sf. Marcian, m.
17 Iunie
Sf. Marcu m.
Sf. Marcu m.
18 Iunie
Sf. Marcu, ev.
Sf. Marcu, ev.
25 Aprilie

Marcu, ca şi ceilalţi evanghelişti, a intenţionat să ne transmită predica apostolică pentru a ne impulsiona pe calea urmării lui Cristos. Nu era interesul său să ne transmită o simplă doctrină, aşa cum făceau filozofii; vorbind despre Isus, voia să ne ajute să pornim pe un drum de credinţă, pentru a ne întâlni personal cu el în comunitatea eclezială.
Marcu a fost aproape în toate evenimentele dureroase ale pătimirii, ale învierii glorioase şi a Rusaliilor, şi a făcut apoi parte din comunitatea creştină împreună cu mama şi cu Barnaba, ruda sa.

Pagina 1 din 4First   Precedentul   [1]  2  3  4  Urmatorul   Ultimul